A szűrővizsgálat a bőrápolás része

A bőrápolással kapcsolatban különböző kozmetikumok és eljárások jutnak eszünkbe, amellyel megőrizhetjük a bőr fiatalságát. Azonban az egészségére legalább ennyire oda kellene figyelnünk, és az anyajegyek és szemölcsök folyamatos megfigyelését és vizsgálatát sem szabadna elhanyagolnunk.

A melanóma csak szűrővizsgálat során ismerhető fel teljes bizonyossággal, így a nyári hónapokban, amikor már szükséges a fényvédők használata, érdemes egy bőrgyógyászati kontrollvizsgálatot is beiktatni.

Bár hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a strandon való leégést, fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy nagyban hozzájárulhat a melanóma kialakulásához, amely az egyik legagresszívebb ráktípus. Ennek ellenére időben felismerve és korai stádiumban megkezdve a kezelést nagyon jó eséllyel gyógyítható.

Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, a genetikai adottságokon túl azonban nagyon sok múlik az életvitelünkön és azon, mennyire igyekszünk megóvni bőrünket a káros behatásoktól.

A legtöbb ráktípus kezdetben nem okoz tüneteket, így sokáig észrevétlen maradhat, ám a melanóma rendszeres ellenőrzéssel gyorsan észrevehető. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a testünkön lévő anyajegyekkel és szemölcsökkel, azok megjelenésével és számával, ugyanis a melanóma nem ritkán új bőrelváltozást okoz, tehát már önmagában egy újabb anyajegy megjelenése is gyanúra adhat okot.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Ha egy anyajegy körül a bőr viszket vagy begyullad, esetleg kisebesedik vagy vérzik, fordítsunk rá figyelmet. Az új anyajegyek megjelenésén túl akkor is azonnal forduljunk szakemberhez, ha a már meglévő anyajegyek színe, formája vagy mérete megváltozik, különös tekintettel arra az esetre, ha különböző színű területek keverednek benne.

Erre a betegségre is igaz, hogy a megelőzés jelenti a legnagyobb védelmet, tehát ne sajnáljuk az időt testünk és bőrünk rendszeres és alapos vizsgálatára. A fényvédelem nélkülözhetetlen az egész test területén, az arcon is, és nem csak nyáron vagy napsütésben! Tavasszal vagy borús időben is ki vagyunk téve a veszélynek, sőt még egy téli hegycsúcson, síelés közben is leéghet az arcbőrünk, ahogy a vízfelületekről visszaverődő fénnyel is számolnunk kell.

A szakemberek szerint az a legjobb, ha a szabadtéri programoktól a déli órákban lehetőség szerint tartózkodunk, illetve kalappal és napszemüveggel védekezünk (hiszen az UV-sugárzás szemünkre is káros hatással lehet) és fényvédőket használunk, valamint a szolárium használatának mellőzését javasolják.

Aki pedig bármilyen elváltozást fedez fel a bőrén, ne késlekedjen, forduljon minél hamarabb szakemberhez, mert a szűrővizsgálat életet menthet!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!