Vesekövet okoz a klímaváltozás

2014. 07. 26.
Szerző: Szimpatika
Egy amerikai orvoscsoport a klímaváltozással összefüggő, az elkövetkező időszakban várhatóan tovább súlyosbodó egészségügyi problémák kutatására szakosodott. Vizsgálták többek között a vesekövek előfordulásának gyakoriságát is, amellyel kapcsolatban egy meglepőnek tűnő, ám nagyon is egyszerű összefüggésre hívják fel a figyelmünket.

Kutatásaik eredményei azt mutatják, hogy a forró napok számának emelkedése mellett a betegek egyre gyakrabban fordulnak szakemberhez veseköves panaszokkal.

Dr. Gregory Tasian, a csoport vezetője (aki urológusként és járványtani kutatóként a philadelphiai gyermekkórházban dolgozik) közleményükben kiemeli, hogy megfigyeléseik szerint az amerikai nagyvárosokban az emberek a forróbb napokon jóval gyakrabban fordulnak ilyen jellegű panaszaikkal a helyi intézményekben dolgozó szakemberekhez, amit egy nagyon egyszerű összefüggéssel magyaráznak. A forróbb napokon a kiszáradás veszélye jóval nagyobb, ez pedig már önmagában megkönnyíti a szervezetben az ásványok felgyülemlését és a kristályképződést, aminek tünetei a legtöbb esetben három napon belül meg is mutatkoznak.

Jellemző a csoport által összesített adatokra, hogy a 30 Celsius-fok körüli legmagasabb hőmérsékletet mutató napokon az emberek 40 százalékkal gyakrabban jelennek meg a kórházakban ilyen panaszokkal, mint azokban az időszakokban, amikor a hőmérséklet 10 Celsius-fok körül tetőzik. A listát Chicago, Atlanta, illetve Dallas vezeti, ami a lélekszám mellett (legalábbis a két utóbbi nagyváros esetében mindenképpen) a helyi klímával magyarázható, de az sem elhanyagolható megfigyelés, hogy míg 20 évvel ezelőtt, 1994-ben még minden 20 emberből 1 tapasztalta meg a vesekő okozta tüneteket, addig mára már minden 11-ik ember mondhatja ezt el magáról.

A klímaváltozás előrehaladtával, valamint a helyi viszonyok változásával a helyzet tovább súlyosbodik majd. Itt nem az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedése, hanem a különösen forró napok számának szaporodása okoz majd gondokat, amire az egészségügynek már csak emiatt is fel kellene készülnie. A betegek a maguk részéről bőséges vízfogyasztással és fájdalomcsillapítóval tehetnek a tünetek enyhüléséért.


Forrás: https://sg.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!