A térdhajlatban kialakuló Baker-ciszta kezelése
Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája a Baker-ciszta kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.
Folyadékgyülem a fájdalom hátterében
A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, ha a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik és cisztát alakít ki. Ahogy a ciszta nő, nyomhatja a környező ereket és trombózist imitálhat, esetleg ki is válthatja azt. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.
Baker-cisztára utaló tünetek
- Duzzanat a térdhajlatban
- Fájdalom, amely általában terhelésre vagy térdhajlításkor jelentkezik
Fontos a mögöttes okok felderítése
A Baker-ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alapprobléma kezelése, e nélkül a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szűnik meg. Amennyiben a kiváltó okot kezelik, úgy a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik és így nincs szükség a lecsapolására vagy műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható. Műtétre a legritkább esetben kerül sor.
Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mindkét jellemző alapprobléma, a porckopás és az ízületi gyulladás is megszüntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét esetben a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése, és ez egyben a porcsejtek működését is segíti. Kutatások kimutatták továbbá, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.
Forrás: Fájdalomközpont
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!