14 ok, amiért érdemes uborkát fogyasztanunk

2014. 06. 28.
Szerző: Szimpatika
Az uborka egyike a világon legelterjedtebben termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood, azaz szupertáplálék minősítést is. Lássuk, mi mindenre jó, mi mindenben segíti egészségünket!

• Az uborka segít a szervezet víztartalmának növelésében (rehidratál). Ha a melegben éppen nem érünk rá folyadékot keresni, vásárolni, de van nálunk egy uborka, fogyasszuk el. Mivel 90%-ban vizet tartalmaz, azonnal helyreállítja vízháztartásunkat.

• Véd a hő és a nap ellen: elfogyasztva vagy a bőrre helyezve is véd a napsugárzás káros hatásai, a napégés ellen.

• Segít a méreganyagok lebontásában. Mint egy virtuális seprű, megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. Rendszeres fogyasztása feloldhatja a veseköveket is.

• Pótolja a napi vitaminszükségletet. Sokféle vitamint tartalmaz: A-, C-, valamint a B-vitamin-csoport elemeit. Serkenti az immunműködést, javítja a szervezet energiaállapotát. Még jobb, ha spenóttal és sárgarépával együtt fogyasztjuk. A bőrre helyezett uborkaszeletek is hasznosak, a napi C-vitamin szükséglet 12%-át biztosítják.

• Az uborka gazdag nyomelemekben is: főként káliumban, magnéziumban és szilíciumban. Gyógyfürdőkben (kúra, kezelés formájában) előszeretettel alkalmazzák.

• Az uborka segíti az emésztést, a testsúlycsökkenést. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt ideális táplálék a súlycsökkentéshez. Levesekben, salátákban is kiváló. Ha valaki nem kedveli, egy kevés alacsony zsírtartalmú joghurttal finom ízt kölcsönözhet neki. Az uborka rágcsálása az állkapocsnak is hasznos, a rostok pedig jót tesznek az emésztésünknek. Jótékonyan hat krónikus székrekedés esetén is.

• Helyi kezelés formájában segít szemeink revitalizálásában. A duzzadt szemhéjra helyezett uborkaszeleteket mindenki viccesnek tartja, pedig gyulladásgátló hatása révén valóban segíthet a szem alatti árkok és duzzanatok eltüntetésében.

• Daganatgátló hatású? Vigyázat: nem csodaszer, de az bizonyított, hogy az uborkában található néhány lignán-szerkezetű vegyület (szekoizolaricirezinol, laricirezinol, pinorezinol) egyes vizsgálatokban csökkentette bizonyos daganattípusok kockázatát (pl. petefészekrák, prosztatarák, méhrák).

• Javítja a cukorbetegség tüneteit, mivel az uborkában lévő hormonszerű anyag segíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulinelválasztását. Szterinjei révén csökkenti a koleszterinszintet, a magas rost-, kálium- és magnéziumtartalom pedig segít a vérnyomás egyensúlyban tartásában.

• Az uborka rágása jótékonyan hat a gyulladt ínyre és a szájüreget is rendben tartja. Ha egy szeletet nyelvünkkel kb. fél-egy percig a szájpadlásunkhoz szorítunk, elpusztítja a szájüreg káros baktériumait, amelyek a kellemetlen leheletet okozzák.

• Az uborka kén- és szilíciumtartalma révén hajunk és körmeink egészségére is jótékonyan hat.

• Szilíciumtartalma segít az ízületek egészségének fenntartásában is, csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a köszvényes fájdalmat. Sárgarépával együtt (mindkettő lé formájában) fogyasztva csökkenti a szervezet húgysavszintjét.

• A húgysavszint (urát) csökkentése révén segíti a veseműködést.

• Segít a másnaposság leküzdésében. Mielőtt a kiadós buli után aludni térünk, néhány szelet uborka elfogyasztása pótolja szervezetünkban a B-vitamint, cukrot és nyomelemeket, ezáltal csökkenti a másnaposság okozta fejfájást, javítja a közérzetet.


Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/; Dr. Székely Gábor

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!