A helyes bőrápolásról

Szerző: Kalmár Lalita
Húzódik, viszket, száraz, vagy éppen túl zsíros? Ártalmas lehet-e a túl sok krémezés? Krémekről, olajokról és alkalmazásukról Dr. Balázs Ilonával, a Szent Ilona Gyógyszertár vezető gyógyszerészével beszélgettünk.
Dr. Balázs Ilona
Miben mások a magisztrális (gyógyszertárakban előállított) készítmények, mint a késztermékek?

Magisztrális készítmények esetén, legyen szó akár az orvos által rendelt vényköteles szerekről, akár recept nélkül kapható gyógyszerekről, előtérbe kerül az individuális (egyénre szabott) kezelés. A különböző ható- és alapanyagokból a leginkább a beteg állapotának megfelelő gyógyszer állítható elő. Ezek a gyógyszerek, krémek általában mentesek a mesterséges színező-, illatosító- és tartósítószerektől, így a kedvező áruk mellett ezen allergének hiánya teszi annyira vonzóvá őket. Sok vásárló inkább ezeket választja a gyári készítmények helyett.

Hogy hat a bőrünkre az olaj, és hogyan a különböző krémek? Lehet dönteni, melyik a hasznosabb?

Az olajok általában természetes vagy mesterséges trigliceridekből, valamint magas molekulatömegű alkoholokból, éterekből és emulgensekből állnak. A kenőcsök és a krémek ezek mellett hozzáadott vizet is tartalmaznak különböző mértékben. A krémek használata során, amikor a bőrre felvisszük őket, elpárolog a víztartalmuk, és visszamarad az olajos, zsíros fázis. Kivételt képeznek a hidratáló krémek, melyek vízvisszatartó segédanyagot tartalmaznak.

Olajokat akkor érdemes használni, ha bőrünket nagy hidegtől, extrém kiszáradástól kívánjuk védeni. Erre kifejezetten jók a fürdőolajok, melyek biztosítják bőrünk bársonyosságát és rugalmasságát. Természetesen mindenkinek saját döntése, hogy az olajakat, vagy a krémeket részesíti előnyben. Abban azonban, hogy melyik bőrtípushoz mi illik jobban, egy gyógyszerész nagy segítséget nyújthat.

Mitől szárad ki a bőrünk?

A bőr kiszáradásához elsősorban a szél, a por, a szappan, a légkondicionáló és a napsütés járul hozzá. Természetesen más tényezők is szóba jöhetnek, úgy, mint az erős hideg, vagy bizonyos pajzsmirigy betegségek és a pikkelysömör. A kor előrehaladtával a bőr vízhiányos és száraz lesz. Egyre kevesebb vízmegkötő anyagot tartalmaz, mely nem kedvez a bőr rugalmasságának sem. Ilyen esetekben ajánljuk azokat a krémeket, amelyek a magas víztartalom mellett nagy vízmegkötő tulajdonsággal bíró természetes anyagokat is magukban foglalnak (például hialuronsavat).

Lehet-e káros a túlzott krémezés?

Igen. Ha bőrtípusunk nem száraz, felesleges hidratáló krémeket használni, ugyanis az állandó nedves bőr jó táptalaja lehet bizonyos kórokozóknak. Kismamák is túlzásba eshetnek a popsikrémek nagymértékű használatával. Ha ezeket vékony rétegben alkalmazzuk a tiszta bőrre, megelőzhetjük a pelenkakiütéseket, azonban, ha túl vastagon kenjük fel, nem tud lélegezni a baba bőre, ami elősegíti a kiütések és a fertőzések kialakulását.

Hogyan készítsük fel a bőrünket a télre, és mire figyeljünk nyáron?

Téli időszakban a hideg hatására bőrünk kipirosodik, és égető érzés alakulhat ki. Ilyenkor az addig használt krém helyett kenőcsöt ajánlunk a gyógyszertárba betérő vásárlóinknak. A nagyobb zsírtartalommal bíró krémeket nevezzük kenőcsöknek, melyek megvédik a bőrfelszínt a hideg és a fagy káros hatásaival szemben. Nyáron használjunk nagyobb víztartalommal bíró, könnyű krémeket, melyek lehetőség szerint SPF napvédő faktort is tartalmaznak. Ezek fizikai vagy kémiai úton elnyelik a nap káros UV-B sugarait, így megvédik bőrünket a nemkívánatos hatásoktól. Ezek használatával szignifikánsan csökkenthető a bőrrák kialakulása és a bőr öregedése is.

Mi az oka annak, hogy nyáron kevesebb hidratálásra van szüksége a bőrünknek?

Nyáron az izzadtságmirigyek megfelelő mértékű, néha túlzott mennyiségű nedvességgel látják el a bőrt. A levegőnek is magasabb a nedvességtartalma, így kevésbé érezzük száraznak a bőrünket. Azonban, ha valaki sivatagi területre utazik, ahol nagyon nagy a forróság és kicsi a levegő páratartalma, mindenképpen gondoskodnia kell a hidratálásról.

Mikor érdemes szakember tanácsát kérni?

Sokan helyesen kezelik bőrüket, és tisztában vannak azzal, milyen termékek a legmegfelelőbbek számukra. Mindettől függetlenül gyakran fordulnak hozzánk olyan problémákkal, mint a zuhanyozás utáni feszülő, húzódó, vagy durva tapintású, kirepedezett, viszkető bőr. Ilyen esetekben a gyógyszerész segít kiválasztani a megfelelő készítményt a vásárlónak, bizonyos esetekben mintát is tud biztosítani. Az arc- és testápolás mellett számos egyéb bőrbetegség kezelésében is segítséget tudnak nyújtani a gyógyszertárakban, úgy, mint a pikkelysömör és cukorbetegség által okozott lábproblémák.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!