Sétával megelőzheti a COPD súlyosbodását

2014. 05. 28.
Szerző: Szimpatika
Már napi 3 km megtételével is sokat tehet állapotáért a COPD-s beteg. Kutatások és klinikai tapasztalatok szerint a rendszeres séta segít megelőzni a tünetek rosszabbodását.

„A COPD leggyakoribb oka a dohányzás, mely az esetek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség tüneteinek megjelenésében. A COPD lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyájának gyulladása alakul ki, majd a gyulladás számos kedvezőtlen, részben öngerjesztő folyamatot indít el a tüdőkben; ezek következtében a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. – A betegség vezető tüneteként szereplő terhelési légzési nehezítettség miatt a betegek a legtöbb esetben kerülik a testmozgást, a Respirology folyóirat közlése szerint azonban a rendszeres, mérsékelt fizikai aktivitás javíthat az állapotukon. Ismert, hogy a légzési izmok és a vázizmok izomfunkciójának javítása a COPD-s betegek terhelhetőségét, aktivitását fokozza, ezáltal a beteg életminősége is javul mind fizikailag, mind pszichésen” – teszi hozzá a doktornő.

A mozgás is gyógyszer

A vizsgált 550, COPD-s beteg esetében megfigyelték, hogy sportoló társaikhoz képest a fizikailag inaktív páciensek közül kétszer annyian kerültek kórházba a betegség súlyosbodása miatt. A sportot a napi rendszerességgel végzett gyaloglás, átlagosan 3 és 5 mérföld megtétele jelentette. Ez a megközelítőleg 3,2 és 8 km közötti séta nem csak az általános kondíciót, de a betegség tüneteit is kedvezően befolyásolta. A két éven át tartó megfigyelés alatt a rendszeres testmozgást végző betegek körében felére csökkent a kórházi ellátások gyakorisága.

Egyre nagyobb távolságokra lesz képes

A vizsgálatot végző orvosok szerint a lényeg a motiváció fenntartása, amiben a család, a sorstársak támogatása és a kezelőorvos is sokat segíthet: „Súlyosabb betegektől nem várunk napi 3 km-es sétát, de cél, hogy a saját távok dinamikusan hosszabbodjanak.” Dr. Potecz Györgyi szerint ahhoz, hogy a beteg egyre hosszabb távolságok megtételére legyen képes, a rendszeresség mellett fontos a megfelelő gyógykezelés beállítása is. „Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de a betegség okozta légszomj kezelésére ma már több lehetőség is adott. A gyógyszeres kezelés és a légzésrehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszüntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása” – mondta el a doktornő.


Forrás: www.tudokozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!