A mutálás zavara miatt a serdülő elszigetelődhet

2014. 05. 14.
Szerző: Szimpatika
A kamaszkorban bekövetkező változások részeként a hang mélyülni kezd, és fiúknál a felnőttkor elejére kialakul a stabil férfihang. Ha ez 17 éves korra sem következik be, feltétlenül fül-orr-gégészhez, majd beszédtanárhoz kell fordulni, mert a probléma a serdülő társas kapcsolatait és pályaválasztását is befolyásolhatja.

A hangszálak változásai

Születéskor a hangszalagok hossza lány- és fiúgyermekeknél azonos, átlagosan 2 mm. A hangszálak a gyermek növekedésével azonos ütemben fejlődnek, de míg a lányok hangszálai megközelítőleg csak 0,4 milliméterrel lesznek hosszabbak évente, addig a fiúk hangszálai átlagosan 0,7 milliméterrel gyarapodnak ugyanennyi idő alatt. A hosszanti irányú növekedés mellett a hang mélyüléséhez hozzájárul, hogy a növekedés során a hangszalagok vastagabbá is válnak, emellett a fiúk gégeváza megnövekszik, az ádámcsutkájuk előreugrik.



A hang felnőtté válása

A két nem hangszíne közti különbség serdülőkorban válik igazán kifejezetté. Habár a 11. és 16. életév között lezajló mutálás mindkét nem esetében bekövetkezik, a lányoknál ez a folyamat alig észrevehető, átlagosan egy tercnyi változást okoz. Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ foniáter orvosa elmondta, hogy a fiúknál lényegesen más a helyzet: náluk akár egy oktávval is mélyülhet a hang. A gége viszonylag gyors növekedése és a hangképző izmok ügyetlensége miatt a mutálás természetes velejárója a hangszín változatossága. A serdülő fiúk gyakran maguk is meglepődnek a hangjukon, úgy érzik, nem tudják hangszínüket szabályozni. Olykor kínosnak élhetik meg, amikor egy-egy beszédhelyzetben mély férfihangból önkéntelenül gyermekhangra váltanak, a mutálás azonban átlagosan egy év alatt lezajlik és ezt követően kialakul a stabil férfihang.

Elhúzódó mutálás

„Ha ez a folyamat 17 éves korra sem rendeződik, az elhúzódó vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. A pubertás időszaka nagyon megterheli az egész szervezetet, így a gégéket is. Férfiak esetében a gége növekedése nagyon hirtelen zajlik le, a hangszalag hossza pedig mintegy ötszörösére nő. Ezt a gyors növekedést az izom nem tudja mindig követni, és a már férfi gégéből gyermeki hang szólal meg” – írja le a probléma jól érzékelhető jeleit dr. Holpert Valéria. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán módon nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja a helyes beszédtechnika elsajátítása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. Illetve, ha a hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan. Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban eleve számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen csúfolódások célpontjává válhatnak, gátlásosak lesznek és feszélyezve érzik magukat a kortársak közt, a tanórákon sem mernek megszólalni.

A pályaválasztásra is hatással lehet

Az elhúzódó mutálás kezelésében az első lépés a szervi okok kizárása, amire foniátriai vizsgálat során van lehetőség. Amennyiben bebizonyosodik, hogy nem a hangképző szervek rendellenes fejlődése vagy egyéb szervi ok áll a panaszok hátterében, a kezelés a megfelelő beszédtechnika elsajátításával valósul meg. A mielőbbi kezelés különösen fontos azok számára, akik előadói pályára készülnek, így a hangjuk fokozott igénybevételnek van kitéve már a felvételik időszakában is. „A mutálás alatt a gégét kímélni kell, ellenkező esetben a hangszalag állományában az egész előadói pályára kiható elváltozás alakulhat ki” – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. Egy ilyen megmérettetés, választás előtt mindenképpen érdemes foniáter szakorvos tanácsát kikérni a későbbi hangképzési zavarok elkerülése érdekében.


www.fulorrgegekozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!