Fül-orr-gégészeti szűrések a „fiatalos időskor” érdekében

Szerző: Szimpatika
Az időskorral együtt járó leépüléshez számos fül-orr-gégészeti betegség, például a hallásromlás, a szédülés vagy a szaglásvesztés is hozzájárulhat. Komolyan kell venni az olyan panaszokat is, mint a fülzúgás vagy füldugulás, mert súlyos betegségek is állhatnak mögöttük, melyeket csak akkor lehet eredményesen gyógyítani, ha időben felfedezzük őket – figyelmeztet dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

Ezeknek a betegségeknek a megelőzése érdekében a klinika munkatársai ingyenes szűréseket és előadásokat tartanak szeptember 26-án, a Kutatók Éjszakája alkalmából.

A legtöbb idős ember mindennapjait megkeseríti a nagyothallás. A hatvan év feletti magyar lakosság több mint kétharmadát érinti a betegség. Az igazgató kiemeli: a legfrissebb kutatások szerint azok az idős emberek, akik nem használnak hallókészüléket, sokkal hamarabb leépülnek, mint akik elfogadják és használják azt. Ennek az a magyarázata, hogy a süketség a mindennapi társas kapcsolatok leépüléséhez, elmagányosodáshoz vezet, mely beszűkíti az agyi tevékenységet és fokozza a leépülés esélyét.

Az igazgató elmondta, hogy a fül receptorai, a belsőfül szőrsejtjei már veleszületetten vagy újszülöttkortól is, és az élet folyamán bármikor károsodhatnak. Ismeretes, hogy akár egy túl hangos koncert vagy egy rossz szokás (pl. fülhallgatón nagy hangerővel hallgatott zene) is komoly károsodáshoz vezethet, 5-10 éves kor alatt pedig súlyos fokú hallásromlás alakulhat ki. Ugyancsak komoly tünet lehet a fülzúgás és a füldugulás is, ha nem múlik el pár napon belül. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb menjen el orvoshoz a beteg, mert idegi eredetű halláscsökkenés esetén minden nappal csökken az esélye annak, hogy visszanyerhesse hallását.

Dr. Tamás László szerint hasonlóan komolyan kell venni a szédülést is, mert az egyensúlyszerv receptorainak és idegi pályáinak betegségeire utalhat. Ez keringési problémák (érszűkület) és vírusos betegségek hatására is kialakulhat, ugyanúgy, mint a halláskárosodás. A mindennapokban nemcsak a szédülés, de a szaglásvesztés is nagyfokú életminőség-romlást okozhat, életkortól függetlenül. Ha a szaglás tompul, vele együtt az ízérzés is romlik. Ezt okozhatják felső légúti betegségek, fertőzések vagy orrpolip, de akár utalhat az agyban keletkező súlyos daganatra is, így az igazgató tanácsa szerint mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

Dr. Tamás László tapasztalata az, hogy a legtöbben sajnos már csak akkor jelentkeznek vizsgálatra, ha komoly panaszuk van. Véleménye szerint a szájüregi (garat-, gége-) szűrést a rák megelőzése érdekében kétévente mindenkinek el kellene végeztetnie, aki dohányzik vagy városban él.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alvásproblémák nagy része nem agyi, idegi eredetű, hanem fül-orr-gégészeti eredetű anatómiai probléma. Horkolást okozhat ferde orrsövény, orrpolip, renyhe szájpad, duzzadt nyelvgyök. Súlyosabb probléma a légzéskimaradás: akik ebben szenvednek, azoknál gyakrabban fordul elő infarktus, sőt a központi idegrendszer csökkent vérellátása miatt őket is fenyegeti a szellemi tevékenység hanyatlása. Az igazgató szerint a fül-orr-gégészetnek fontos szerepet kell játszania az alvászavarok gyógyításában, szűrésében. A klinikán már olyan, hordozható készülékekkel rendelkeznek, amelyet a beteg hazavihet, a gép otthon megméri az alváskimaradásokat, az adatokat pedig a klinikán később ki tudják elemezni. Az ehhez társuló, átfogó vizsgálatok után egyértelműen kiderül, hogy anatómiai okai vannak-e az alvásproblémának.

Mindezen betegségeket érintő előadásokkal és szűrésekkel várják a klinika munkatársai az érdeklődőket a Semmelweis Egyetemen az Elméleti Orvostudományi Központban, a Kutatók Éjszakáján. A résztvevők megtudhatják, hogy mit kell tenniük, hogy 99 évesen is csúcsformában legyenek. A látogatók videofelvételeket is láthatnak endoszkópos műtétekről, középfül- és belsőfül-implantátumok beültetéséről, és a helyszínen kérdezhetnek is az orvosoktól. (A programok egy része regisztrációköteles!)

 

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!