Folyik, gurul, csúszik a gyógyszer

Szerző: Szakszon Réka
Tablettát lenyelni, szirupot meginni, a fájó testrészt krémmel bekenni... Ha végignézünk egy patika polcain, vagy akár saját szekrényünkben, láthatjuk, hogy a gyógyszereknek számtalan különböző megjelenési formája létezik.

A gyógyszertípusokról és alkalmazásukról dr. Kis Évát, a hajdúszoboszlói Kamilla Patika gyógyszertárvezető szakgyógyszerészét kérdeztük.

Milyen alapvető gyógyszerformákat különböztetünk meg?

A gyógyászatban a gyógyszerészek a kívánt hatás eléréséhez többféle gyógyszerformában, eltérő technológiával készítik a betegek részére a gyógyszereket. A gyógyszerforma kiválasztásakor a legjobb hatás elérése a cél. Az alkalmazott alapvető gyógyszerformák közé tartoznak a folyékony gyógyszerkészítmények (oldatok, szirupok, szemcseppek, emulziók, szuszpenziók), a félszilárd gyógyszerkészítmények (kenőcsök, krémek, szemkenőcsök, kúpok) és a szilárd gyógyszerkészítmények (porok, hintőporok, tabletták, teák). Az alkalmazás helye szerint megkülönböztetünk szájon át, bőrön át felszívódó, az emésztőrendszer kikerülésével ható, végbélben ható és helyi hatású gyógyszerkészítményeket.

Mennyiben függ a gyógyszerek hatása attól, hogy milyen formában kapjuk őket?

A tápcsatorna különböző szakaszain belül eltérő a kémhatás (savas vagy lúgos), ami nagymértékben befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, attól is függően, hogy milyen gyógyszerformában juttatjuk be őket.

Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik a tablettás gyógyszereket nem tudják bevenni?

A leggyakoribb gyógyszerforma a tabletta. Bizonyos esetekben (például, ha a tablettát nehezen tudja lenyelni a beteg) a hatóanyagot más gyógyszerformában kell a szervezetbe juttatni. Tudományosan ennek több módját is kikísérletezték. A szájban széteső tabletták például víz nélkül bevehetőek. Előnyösek lehetnek a homeopátiás tabletták, golyócskák, mivel csak el kell őket szopogatni vagy feloldva elkortyolni. Ezenkívül a szirupok, a transzdermális tapaszok (pl. szívtapaszok, amik bőrre ragasztva egyenletesen adják le a hatóanyagot), injekciók, infúziók és kúpok is használhatóak, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja bevenni a tablettát.

Milyen célt szolgál a tablettákon lévő bevonat?

A tabletták bevonata (pl. a drazsék esetében) segítheti a lenyelést vagy a célba juttatást, és a meghatározott helyen való felszívódást teszi lehetővé (pl. filmtablettáknál).

Miért tesznek bizonyos gyógyszereket kapszulákba?

Ezzel a módszerrel kivédhető a gyomorsav káros hatása a gyógyszerre, valamint nyújtott hatás is elérhető. Tablettázáskor segédanyagként gyakran használnak tejcukrot (laktózt), amire sokan érzékenyek. Ez kapszulázáskor kihagyható, ezzel csökkentve a nem kívánt mellékhatást.


Milyen esetekben van szükség arra, hogy a gyógyszert infúzióként kapja meg a beteg?

Amikor a beteg nem tudja orálisan bevenni a gyógyszert (pl. öntudatlan állapotban van), a hatóanyag infúzióban is bejuttatható a gyors hatás elérése érdekében. Az infúzió csak felügyelet mellett, vénásan alkalmazható.
Nagy előnye, hogy monitorozható a hatása, és szükség estén (pl. allergiás reakció) azonnal leállítható a bevitel.

Mitől függ a gyógyszerek hatóideje, felszívódása? Lehetnek-e személyes eltérések?

A gyógyszerek hatóideje, felszívódása sok tényezőtől függ. Befolyásolhatja a gyógyszerforma, a táplálkozás, a gyomortartalom, a napszak, és néhány esetben az embertípus is. Kimutatták, hogy az európai fehér embereken tesztelt vérnyomáscsökkentők egy csoportja a fekete populáció esetében hatástalan. Egyes embereknél bizonyos enzimek hiánya vagy hibás működése miatt a gyógyszerek hasznosulása eltérő lehet.

Mitől függ, hogy étkezés előtt, vagy után kell-e bevenni bizonyos gyógyszereket?

Ételkísérletek során bebizonyosodott, hogy a táplálkozás befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását, hatását. A homeopátiás gyógyszerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, és közvetlenül a véráramba kerülnek. Így gyorsan hatnak, de fontos, hogy étkezés előtt vagy után fél órával kerüljenek bevételre. A penicillinszármazékok érzékenyek a gyomorsavra, elbomlanak, ezért az ilyen gyógyszereket jobb étkezés előtt egy órával bevenni. Bizonyos gyógyszerek a táplálékkal (pl. az antidepresszánsok egy bizonyos típusa sajttal) súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. A gyógyszereket tilos grapefruitlével bevenni, mert a benne levő enzimek a legtöbb gyógyszer hatását nagymértékben módosítják.

Milyen problémát okozhat, ha alkoholt fogyasztunk gyógyszer beszedése után?

Az alkohol a májenzimek működését módosítja, ezzel a legtöbb gyógyszer lebomlását, hatását nem kívánt módon befolyásolja, hatástalanítja, vagy megnöveli (például fogamzásgátlókét, fájdalomcsillapítókét, vérnyomáscsökkentőkét, cukorbetegség gyógyszereit, nyugtatókét, altatókét).

Hogy befolyásolhatja egy gyógyszer tárolásának módja és ideje a készítmény hatását?

A nem előírásszerű tárolás meggyorsítja a gyógyszerek lebomlását, ezért a szavatossági időn belül nagymértékben csökkenti a hatékonyságot. Minden gyógyszert csak a feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni! A lejárt szavatosságú gyógyszereket, vagy amiken már szemmel látható elváltozások vannak, a gyógyszertárakban kihelyezett gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozban kell elhelyezni megsemmisítésre. Védjük ezzel is a környezetünket!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!