Genetikusok szerint drámaian csökken a testi és szellemi fittségünk

2014. 04. 21.
Szerző: Szimpatika
A Stanford Egyetem vezető genetikusa szerint ijesztő mértékben hanyatlik az emberiség intelligenciája, más szakemberek pedig a testi fittség hanyatlására hívják fel a figyelmet. A mai elit atléták néhány ezer éve még középszerű átlagemberek lettek volna.

Világszerte megdöbbenést keltett, amikor ausztrál tudósok egy húszezer éve élt ember sárban megkövült lábnyomai alapján felbecsülték annak futósebességét. Számításaik szerint az egykor élt ember teljes fegyverzetben és sárban olyan sebességgel futott, mint Usain Bolt, a világrekorder atléta a pekingi olimpián. Az antropológusok számításai szerint modern pályán és cipőben őseink 45 km/órás sebességre is képesek lettek volna, és ezzel elképzelhetetlen fölénnyel vernék a mai elit atlétákat.

Erősebbek és kitartóbbak 

A fenti példa azonban csak a jéghegy csúcsa; antropológusok és történészek is számtalan hasonló bizonyítékot találtak már arra, hogy akár a néhány ezer éve élt őseink, akár a mai természeti népek olyan fizikai teljesítményre képesek, amelyet korunk nyugati orvostudománya lehetetlennek tart.

A ma is hagyományos életmódot folytató mexikói őslakók, a Tarahumarák pl. ősi eredetű labdajátékuk során tízezer kilokalória munkát végeznek el még napjainkban is. Ez lényegesen több, mint a Tour de France kerékpárverseny doppinggal elért csúcsteljesítménye, és orvosilag a szinte elképzelhetetlen kategóriájába tartozik.

Érdekes kísérletet folytattak le angol tudósok történelmi leírások alapján. Az ógörög evezősökről gyakran leírták, hogy 6-7 csomóval napi 12-16 órát tudtak evezni és így közel 250 km-t is meg tudtak tenni evezős hajóikkal egyetlen nap alatt. Fiziológusok hasonló körülményeket teremtve hivatásos evezősöket kértek fel, hogy reprodukálják az eredményt, ám a sportolók kudarcot vallottak. Az elit atléták az utazósebességet sem voltak képesek elérni, és még az alacsonyabb iramot is legfeljebb egy óráig tudták tartani. Az ókori Görögországban 30 ezer evezős volt képes arra a teljesítményre, amit a mostani hivatásos sportolók még csak megközelíteni sem tudnak.

Edzettség, nem genetika

A meglepő edzettség mögött a kutatók szerint elsősorban nem genetikai, hanem életmódbeli különbségek állnak. A történelmi időkben a gyerekek már hároméves kortól intenzív munkát végeztek, ami végigkísérte egész életüket. Csontjaik súlya és sűrűsége lényegesen meghaladta a mai emberekét, ami megteremtette az alapot hihetetlen erőnlétükhöz. Ma egy wimbledoni teniszverseny győztesének karcsontjai rendelkeznek azzal a súllyal, amivel annak idején egy átlag görögé. A gyermekkori alap adta azt a fittséget, amit ma még az elit atléták sem tudnak elérni – írja a losonczi-janos.hu.

Nem csak gyengébbek, butábbak is vagyunk

A legújabb tudományos eredmények szerint azonban nem csak edzettségünk, hanem értelmi és érzelmi intelligenciánk is hanyatlik, ami mögött azonban már genetikai okok is meghúzódnak. Dr. Gerald Crabtree, a Stanford Egyetem genetikusának friss tanulmánya szerint az emberi intelligencia néhány ezer éve érte el csúcspontját, azóta pedig hanyatlik:

„Ha egy ókori görög polgár átlépne jelenünkbe, a táraság legragyogóbb elméje lenne, hihetetlen memóriával és tág asszociációs képességgel.”

Az egyetem vezető genetikusa szerint az ember vadászó-gyűjtögető életmódja során erőteljesen működött a természetes szelekció, azaz csak a legéletrevalóbb egyedek élhettek túl, hiszen minden egyes nap kiélezett helyzetekkel kellett szembesülni. A mai társadalom és a modern technika mintegy eltüntette ezeket a helyzeteket és emiatt olyan genetikai mutációk halmozódtak fel az ember génállományában, amelyek csökkentik az emberi intelligenciát, és amelyek korábbi életmódunk során kiszelektálódtak volna.

Crabtree professzor szerint „a modern technika még eltakarja, hogy agyunk működése és intelligenciánk hanyatlik”.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!