Ki rúgta a gólt? – Apasági teszt terhesség alatt

Szerző: Szimpatika
Forrás: www.dnskozpont.hu
Anett 11 hetes kismamaként imádja párját, akinek családja viszont nehezen akarja elfogadni a lányt, és mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék a kapcsolatot – akár oly módon is, hogy elhitették a férfival, nem is az ő gyermekét hordja szíve alatt.

Anett bizonyítani szeretné igazát egy terhesség alatti apasági vizsgálattal, a magzatot azonban nem szeretné kitenni felesleges veszélynek, tartva a vetélés kockázatától...

Júlia harminckét éves kismama, első gyermekét várja férjétől, boldogsága mégsem lehet teljes. Történetük négy éve kezdődött – már első találkozásukkor egymásba szerettek: szinte azonnal egymásra hangolódtak, kapcsolatukat a nagy érzések, a mély szerelem jellemezte. De csak egy pontig, mert utána minden elromlott. „Mielőtt megismertem volna a férjemet, hat évig éltem egy másik férfival. Szakítottunk, de a kapcsolatunk baráti maradt. Már a szakítás után találkoztam a férjemmel, lett az egymásra nézésből szerelem, majd házasság. Sosem titkoltam, hogy volt régen egy másik kapcsolatom, sőt a férjem ismerte is a volt barátomat. Úgy tűnt, elfogadja a megmaradt baráti szálakat, és nem zavarja, hogy néha találkozom és beszélgetek az exemmel. Terhes lettem. Nagyon örültünk mindketten, de a férjem kezdeti nagy boldogságát felváltotta a féltékenység. A fejébe vette, hogy a gyerek nem tőle van, hanem a régi barátomtól. Nem tudom, mitévő legyek, miként tisztázhatnám magam eloszlatva férjem kétségeit…”

Két nő, egy eset: féltékenység, elutasító, rosszindulatú családi légkörben generált és a másikat ténylegesen megsértő akciók (pl. rosszindulatú pletykák), viták és temérdek feszültség – elkeserítő és egyúttal megalázó helyzet az érintettek számára, melyben végső soron egy ártatlan kisbabát vélünk látni. Az, hogy kiben mikor ébred fel a kétely, nem köthető a kapcsolat tartósságához. Van, aki egy egyéjszakás kaland, más hosszú házasévek után vonja kétségbe apaságát.

Kerüljön pont az ügy végére!

Ha az apának kételyei vannak, már a várandósság alatt, a magzat 9 hetes korától egy egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy valóban ő-e a magzat édesapja vagy sem. A módszerről dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos beszélt.

Bezzegh doktor: Az apaság megállapítására a terhesség alatt már a DNS-alapú apasági vizsgálatok kifejlesztése óta van lehetőség, ez azonban magzati mintavételből történik: amniocentézist vagy chorionbiopsziát alkalmaznak az orvosok, melyek során a magzatvízből, illetve a méhlepényből vesznek mintát, ezek a beavatkozások azonban veszélyeztethetik a magzat és az anya egészségét, illetve magát a terhességet is: mindkét eljárás a vetélés kockázatával járhat. Így csak az apaság megállapításáért nem kerülhet sor ezen beavatkozásokra, mert túl nagy a kockázat. Ezzel szemben a sem a magzat, sem pedig az anya egészségét nem veszélyeztető, magzati mintavétel nélküli, születés előtti apasági vizsgálat is létezik immáron két esztendeje. Magyarországon 2012 nyara óta kérhetik az anyák és az apák a vizsgálatot. Az új módszerrel egyrészt lehetővé válik az anya véréből megállapítani az apa személyét, másrészt, míg a hagyományos teszteket általában a terhesség 11-15. hete között végzik el, erre már a 9. betöltött terhességi hét után lehetőség nyílik.

Kicsit bővebben hogyan történik a vizsgálat?

Bezzegh doktor: A nem invazív (magzati mintavétel nélküli) apasági vizsgálatot a betöltött 9. terhességi héttől a szülésig bármikor el lehet végeztetni. Speciális mintavételi csövekbe vért kell venni az anyától és a feltételezett apától is. Ez a vérvétel pontosan olyan, mint amilyen a laboratóriumi vizsgálatok céljára történő mintavétel. A levett vizsgálati anyagot 2-3 napon belül abba a kaliforniai laboratóriumba juttatjuk el, amely a legelső, ilyen vizsgálatok végzésére engedéllyel rendelkező laboratórium. Ott az anyai vérből különleges módszerekkel kivonják a magzati eredetű, szabadon keringő DNS-molekulákat, majd kivonják az anya saját DNS-molekuláit is. A feltételezett apától levett vérből ugyancsak megtörténik a DNS izolálása. Ezt követően egy speciális, DNS-chip technikának nevezett módszerrel 317 000 előre meghatározott DNS-szakaszon megtörténik a DNS-minták összehasonlító elemzése.

A magzati DNS-molekulák felét az anyától, másik felét az apától örököljük. A vizsgálat során az anyai DNS ismeretében pontosan megállapítható, hogy van-e egyezés a magzat maradék DNS-molekulái és az apai DNS között. Az eredmény egyértelmű: amennyiben az összehasonlított területek eltérést mutatnak, akkor a vizsgált feltételezett apa kizárható, ő nem lehet a magzat genetikai apja; ilyenkor a kiadott leleten azt tüntetik fel, hogy a vizsgált személy apaságának valószínűsége 0%. Amennyiben egyezés van, akkor a vizsgált személy nagy valószínűséggel a gyermek apja; ilyenkor az apaság valószínűsége 99,9%, vagy ennél nagyobb értékű.

Előfordulhat, hogy a vizsgálat nem végezhető el a kismamán?

Bezzegh doktor: Bizonyos különleges helyzetekben nem lehetséges a vizsgálat elvégzése. Előfordulhat, hogy az anyai vérből nem sikerül magzati eredetű DNS-t kivonni, ilyenkor a vizsgálatot megismételjük (az ismétlés nem jelent további költséget). Nem végezhető el a vizsgálat akkor, ha egynél több magzata van a várandós anyának, illetve, ha az anya vagy a feltételezett apa vérátömlesztésen vagy esetleg csontvelő-átültetésen, szervtranszplantáción esett át a mintavétel előtti 1-2 évben.

Mennyire megbízható a módszer?

Bezzegh doktor: Az eredmény igen megbízható: az apaság kizárása 100%-os pontossággal történik; az apaság valószínűsítése pedig 99 %, vagy ennél nagyobb pontosságú.

Az élet drámái gyakran az Önök szeme előtt játszódhatnak le: belelátott esetleg, hogy kik és milyen okokból kérték a vizsgálatot?

Bezzegh doktor: Számunkra a teljes körű diszkréció fontos alapelv, ezért a vizsgálatkérések előtörténetértől, okairól nem tudok beszámolni – már csak azért sem, mert szándékosan törekszünk arra, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatos előzményekből lehetőség szerint ne ismerünk meg semmit. Amennyiben a megrendelők esetleg elkezdenék összefoglalni a történeti előzményeket, tisztelettel megkérjük őket, hogy csupán a vizsgálat kivitelezése szempontjából lényeges információt osszák meg velünk, ezen túl semmi sem tartozik ránk.

Az apa kilétének ismerete csökkenti az anya terhesség alatti stressz-szintjét, továbbá, ha az anya biztos abban, hogy kinek a gyermekét hordja szíve alatt, felelősebb döntést tud hozni terhességével kapcsolatban. Volt-e arra példa, hogy a nem várt eredmény miatt elvetették a babát?

Bezzegh doktor: Mint említettem, szándékosan kerüljük a nem ránk tartozó információk megismerését – azonban az eddigiek alapján ilyen helyzetről nem tudok. A vizsgálatoknak általában nem a terhesség megszüntetése, hanem az esetleges kételyek tisztázása után a megfelelően kialakított környezetben történő kihordása a cél. A születés előtti apasági vizsgálati eredmények túlnyomó többsége egyébként is akkorra készül el, amikor a terhesség megszakítása az anya elhatározása alapján már nem lenne lehetséges.


Forrás: www.dnskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!