Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét

2014. 04. 05.
Szerző: Szimpatika
Egy átfogó brit kutatás szerint minden második mellrákműtét felesleges, amit a rákot megelőző állapot, a DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) miatt végeznek el Nagy-Britanniában.

A Glasgowban tartott Európai Mellrákkonferencián ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen kezelést kapnak azok a nők, akiknél DCIS-t diagnosztizáltak – adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.

A DCIS esetében a mell tejcsatornáiban azonosítanak rákos sejteket. Kezelés nélkül a páciensek felénél valószínűleg mellrák alakul ki. Nagy-Britanniában évente mintegy ötezer nőnél állapítják meg ezt az elváltozást.

A kutatók több mint nyolcezer nő esetét vizsgálták meg, közülük körülbelül 2500 nőnek távolították el a mellét. Megállapították, hogy az esetek 49 százalékában a műtét vagy felesleges volt, vagy a megelőző operáció sikertelensége miatt került rá sor.

A tanulmány szerint az orvosok gyakran rosszul becsülik fel a betegség kiterjedtségét, ennek pedig az lehet a következménye, hogy olyanoknak is eltávolítják a mellét, akiknél erre nem lett volna szükség, miközben másoknál csak kisebb beavatkozást végeznek, pedig rajtuk a nagy műtét segített volna. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy óriásiak a különbségek az egyes kórházak között, és nők ezreit kezelik tévesen.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!