Rákellenes gyógyszer, amit Amerikában betiltottak, de nálunk kapható

2011. 12. 01.
Szerző: Szimpatika
Ellenjavasoltnak minősítette az Avastin nevű gyógyszernek az előrehaladott mellrák gyógyítására való alkalmazását az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Az Avastin, amely jó eredményeket hozott a vastagbél-, tüdő-, vese- és az agyvelőrák kezelésében, az FDA szerint nem segít a mellrákos betegek életének meghosszabbításában, és nem jár annyi előnnyel, hogy azok ellensúlyozni tudnák a gyógyszer káros mellékhatásait.

Margaret Hamburg, az FDA biztosa szerint a szigorú vizsgálat, amelynek a reményekkel kecsegtető Avastint alávetették, kiábrándító volt, s több amerikai betegbiztosító már nem támogatja többé az alkalmazását. Egyéves Avastin-kúra ára az Egyesült Államokban elérheti a 100 ezer dollárt (csaknem 22,5 millió forintot).

Az FDA határozata csalódást keltett több gyógyult páciensben, aki szerint felépülését az Avastinnak köszönheti. Egy 2008-ban elvégzett, előzetes kutatás még azt állapította meg, hogy az Avastin több hónapon át meg tudja akadályozni, hogy a mellrák a többi testrészre is átterjedjen, ezért az FDA ideiglenesen engedélyezte az alkalmazását azzal, hogy a gyártónak, a Genentechnek minden kétséget kizáróan be kell bizonyítani, hogy hatásos. Végül bebizonyosodott, hogy a gyógyszer a mellrák-daganatra jóval kevésbé hat, mint azt korábban gondolták, nem segít a betegek hosszabb túlélésében és nem javítja az életminőségüket. Mi több: növeli a magas vérnyomás, az erős vérzékenység, a szívelégtelenség, valamint a gyomor- és bélszakadás veszélyét – írta az MTI.

Az Avastin azonban, mint azt a gyártó közölte, továbbra is engedélyezett és elérhető a magyar mellrákos betegek számára. Ugyanis az Avastin igazoltan hatékony és biztonságos daganatellenes gyógyszer, amelyet eddig világszerte több mint 1 millió beteg esetében sikerrel alkalmaztak öt különböző daganattipusban (vastagbélrák, tüdőrák, veserák, emlőrák, agydaganat).

Tudomásul vesszük az FDA (Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal) elutasító döntését az áttétes emlőrák kezelésére vonatkozóan, és egyúttal hangsúlyozzuk, hogy ez a döntés csak a mellrák kezelésére vonatkozik, és csak az Amerikai Egyesült Államokat érinti – írta a szer gyártója. Magyarországra az Európai Unió tagjaként az EMA (Európai Gyógyszerügyi Hatóság) szabályozása vonatkozik, amely hatóság az elmúlt évben felülvizsgálta, megerősítette, sőt kiterjesztette az Avastin alkalmazhatóságát a mellrák kezelésében.

Mindezek miatt Magyarországon továbbra is elérhető és támogatott készítmény az Avastin, mind emlő-, tüdő- és vastagbélrákos betegek kezelése esetén, melynek hatékonyságát és biztonságosságát évente több mint 1000 magyar beteg sikeres kezelése igazolja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!