A PCOS gyakran csak a fogamzásgátló abbahagyásakor derül ki

Szerző: Szimpatika
A PCOS, ami a vele járó kellemetlen tünetek mellett jelentősen megnehezíti a teherbe esést is, sajnos egyre több nőt érint manapság. A kezelés leggyakrabban fogamzásgátló tabletták adásával történik, mivel ezek segítségével a tünetek hatékonyan csökkenthetők, ám ez azt is jelenti, hogy sok nő csak akkor szembesül az állapotával, amikor családalapítás céljából abbahagyja a gyógyszer szedését.

A PCOS, azaz policisztásovárium-szindróma kellemetlen betegség, hiszen főbb tünetei közt a menstruációs ciklus zavarai, fokozott szőrösödés, izzadékonyság, valamint az elhízás állnak. A legtöbb nő figyelmének középpontjába azonban a meddőség miatt kerül.

„A PCOS-betegség lényege, hogy ciszták alakulnak ki a petefészekben, mert felborul a hormonegyensúly és nem termelődik elegendő ösztrogén és progeszteron, az LH-szint viszont megemelkedik. Ennek hatására nincs peteérés, nem következik be tüszőrepedés és ezáltal sárgatest sem képződik, így a terhesség sem tud létrejönni” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Fogamzásgátló tabletta: ugyanaz az előnye, mint a hátránya

A fogamzásgátló tabletta szedésével a PCOS kellemetlen tünetei csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők. Éppen ezért a betegség kezelésének ez az egyik alappillére, hiszen így az illető megkímélhető a pattanások, a túlzott szőrösödés és a rendszertelen vérzés okozta kellemetlenségektől. Viszont ez azt is jelenti, hogy egyes esetekben a tünetmentesség miatt csak később derül ki a probléma.

„A tabletták előnye tulajdonképpen ugyanaz, mint a hátránya. Bár szépen kezeli a tüneteket, de ez azt is jelenti, hogy sokszor csak később derül ki a probléma, jellemzően akkor, amikor az illető már gyereket szeretne. Éppen ezért, ha a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után pattanások, elhízás és fokozott szőrösödés lépnek fel, érdemes szakemberhez fordulni, hogy a megfelelő kezelésnek köszönhetően mihamarabb bekövetkezhessen a várva várt gyermekáldás” – tanácsolja dr. Koppány Viktória.

Mindezek mellett fontos tudni, hogy más esetekben a fogamzásgátló tabletták szedése PCOS esetén elengedhetetlen a normális hormonszint fenntartásához, valamint a petefészek védelméhez!


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!