Rendszeres lábápolással a bőrkeményedés ellen

2014. 03. 20.
Szerző: Szimpatika
A szép, ápolt lábak a jó megjelenés részét képezik. A lábbőr rendszeres odafigyelést és ápolást igényel – különösen akkor, ha esetleg talpunk bizonyos részein megjelennek a bőrkeményedések. Otthoni lábápolással is sokat tehetünk a bőrkeményedések leküzdéséért és azért, hogy évszaktól függetlenül mindig puha, ápolt lábakkal induljunk útnak otthonról.

Ha lábápolásról beszélünk, elengedhetetlen, hogy körbejárjuk a bőrkeményedés problémáját. Amikor megszületünk, talpunk bőre sima, puha, ez azonban később megváltozik, és a járás, cipőviselés következtében kialakulhatnak a (z általában felnőttkorban) sok panaszt okozó bőrkeményedések.

A bőrgyógyász gyakran találkozik ezzel a problémával. A bőrkeményedés kialakulásának többféle oka van: lehet például genetikus eredetű, mint pikkelysömör (psoriasis) esetén, vagy okozhatja egyéb, keratinizációs zavar miatt kialakult bőrmegvastagodás is. Előfordul, hogy cukorbetegség következtében vagy ortopédiai, statikai problémák miatt alakul ki bőrkeményedés tyúkszemességgel, illetve bőrkérgességgel.

A bőrkeményedés kialakulásnak leggyakoribb oka ortopédiai eredetű, vagyis gyakran az izom- és csontrendszer, a gerinc és a végtagok működésével függ össze. Ha a bőrkeményedés erre vezethető vissza, akkor azt érdemes szakorvossal kivizsgáltatni, hiszen az ok megszüntetése nélkül nem lehet a problémát hatékonyan kezelni. A bőrkeményesnek számtalan más bőrgyógyászati probléma is következménye lehet: a berepedezett bőrön keresztül gombák, baktériumok juthatnak a mélyebb rétegekbe, melyek súlyosabb esetben például orbánc vagy mikrobás ekcéma kialakulásához vezethetnek. Ezért nemcsak esztétikai okok miatt fontos a bőrkeményedés és a száraz bőr ápolása.

A lúdtalp, illetve a harántsüllyedés sok kellemetlen panasz okozója lehet. A lábboltozat hibája miatt megváltozik a lábujjak állása, melynek következtében a cipő nyomásának megfelelően kialakulhat a járást nehezítő, fájdalmas bőrkeményedés és a tyúkszem. A fennálló statikai hiba miatt az elváltozás azokon a területeken jelenik meg, amelyekre az egyenetlen súlyeloszlás miatt állandóan fokozott nyomás nehezedik. A bőr megvastagodása a hám természetes védekezőképessége: durvává, vastaggá válik, védve az alatta elhelyezkedő szöveteket. Ha a bőrkeményedést csak a szűk cipő nyomása idézi elő, akkor a kemény részek leválasztása és a szűk cipő mellőzése után a kellemetlen panasz megszűnik; tyúkszem ebben az esetben akár a negyedik és ötödik ujj között is kialakulhat.

Az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedéseket azonban hiába hámlasztjuk vagy próbáljuk véglegesen eltávolítani. Mindaddig nem szűnik meg a probléma, amíg az alapokat nem korrigáljuk lúdtalpbetéttel, gyógycipővel, esetleg műtéttel.

Természetesen a genetikai okok miatt kialakult bőrbetegségeknél is csak az alapbetegség javulásával rendeződik a bőr állapota, ezért itt is a kialakult tünetek folyamatos, állandó kezelése szükséges.

Azon esetekben, amikor a bőrkeményedés megjelenése nem jelent komolyabb egészségügyi problémát, otthon is sok mindent tehetünk azért, hogy lábunk mindig szép és ápolt legyen.

A bőrkeményedés mechanikai eltávolítására számos eszköz áll rendelkezésre, így például a habkő vagy a reszelők, amelyek már elektromos változatban is kaphatók, hogy még kényelmesebb, biztonságosabb és gyorsabb legyen az elhalt bőr eltávolítása. A bőrkeményedések kezelésének másik módja a puhító, hámlasztó krémek használata. Az otthoni lábápolási szertartásunk befejezéseként pedig mindig javasolt az alapos hidratálás, hogy lábaink minél tovább megőrizhessék szépségüket és puhaságukat.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a rendszeres lábápolásnak nemcsak esztétikai szerepe van, hanem – különösen olyan betegségek esetében, amelyek a lábat is érinthetik – segíthet a kóros folyamatok kialakulásának megakadályozásában vagy súlyosbodásában.

Dr. Nagy Katalin, bőrgyógyász, a Scholl lábápolás szakértője

4 tipp lábápolás szakértőjétől, a Scholltól a mindig szép és puha lábakért:

  • Rendszeresség – Ápolja lábait rendszeresen, meghálálják a törődést!
  • Alaposság – Ha bőrkeményedés jelenik meg lábán a hidratálás nem elegendő, ilyenkor használjon habkövet vagy reszelőt. Ezek már elektromos változatban is elérhetők a bőrkeményedés még kényelmesebb és gyorsabb eltávolítása érdekében.
  • Kényeztetés – Az otthoni lábápolási kezelés végén és a kezelések között is rendszeren hidratálja lábát!
  • Biztos lábakon – Ügyeljen arra, hogy cipője kényelmes járást biztosítson, az esetleges problémák esetén pedig használjon talpbetétet!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!