A tavaszi méregtelenítésre legalkalmasabb gyógynövény

Szerző: Szimpatika
A most kezdődő böjti időszakban érdemes szervezetünket egy alapos méregtelenítő kúrával kitakarítani, felkészíteni a tavaszra. Ezt a legeredményesebben a hónap gyógynövényével, a csalánnal tehetik meg.

Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Felhasználása

Gyógyteát forrázással készítünk a levélből, főzéssel a gyökérből.

Tavasszal és ősszel végezzenek 6 hetes vértisztító csalánteakúrát, melynek során napi egy csészével, reggel fogyasszanak belőle. Vese- és hólyaghomokhajtásra egy liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (egy liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra reggel igyanak egy csészével; ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt igyanak meg egy fél liter teát: az első csészével reggel, étkezés előtt, egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán, elkortyolgatva.

Nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. 6 hétnél tovább ne igyák: 6 hét után iktassanak be egy szintén 6 hetes szünetet. Kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, követ okozhat, ezért ne igyák folyamatosan. Húgyúti tisztításra 10 napon keresztül igyanak belőle napi 2 csészével, étkezések között. Lázcsillapításra naponta 3 csészével, étkezések között. Gyomor- és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével fogyasszák, 3-4 napon keresztül. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztatamegnagyobbodásra napi egy csészével, a reggeli órákban. Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj- és epebántalmakra reggel éhgyomorra, minden másnap egy csészével, egy hónapon keresztül. A lép betegségeire egy hétig minden nap egy csészével igyanak belőle.

Csalánlé

Gyümölcscentrifugában préseljék ki egy tálkányi friss csalánhajtás levét, majd keverjék össze egy pohár vízzel. Naponta kétszerre igyák meg, étkezés előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még ihatják a csalán, orvosi veronika, zsálya és zsurló egyenlő arányú keverékéből készült teát is, napi egy csészével.

Külsőleg

Torokgyulladás esetén gargarizálásra használható (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy evőkanálnyi szederlevél), többször a nap folyamán. Igen jó köptető is.

Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használhatják. Lemosóként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. Kovasavtartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket, a körmöket. Fiatal leveleit pattanásos arc gőzöléséhez használják. Friss leve csillapítja a viszketést – rovarcsípésre csaláncsípést.

Kutatások

Tudományos tények: a levél reumára, húgyúti panaszokra ajánlott. Csökkenti a reumás fájdalmakat.


Kivonat
Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!