Zöldtea-diéta – előnyök és hátrányok

2014. 03. 06.
Szerző: Szimpatika
A zöld tea egy kiváló ital, amelynek számtalan jótékony hatása van az egészségre. Már több mint 4000 éve használják fejfájás, depresszió és más betegségek kezelésére, emellett az immunrendszer működését is segíti.

Nem utolsósorban fogyasztó hatása is van: így ahelyett, hogy fogyasztó tablettákat és egyéb táplálékkiegészítőket szednénk, inkább polifenolban és poliszacharidokban gazdag zöld teát igyunk: ezek a vegyületek segítenek a vércukorszintet tartósan alacsonyan tartani.

Amennyiben folyamatosan fogyasztjuk a teát, akár „csodát” is tehetünk testünkkel. A kutatók azt állítják, hogy a tea a legjobban akkor fejti ki jótékony hatását, ha naponta 4 vagy 5 alkalommal fogyasztjuk. A zöld tea általában kissé keserű ízű, de frissítő és energetizáló ital. A keserűségét mézzel vagy citromlével tüntethetjük el, de ihatjuk akár hidegen, jégkockával is.

A többi diétával szemben a zöldtea-diétának nincsenek szabályai, amiket követni kell. Mindösszesen annyit kell tenni, hogy minden étkezés után meg kell inni egy csésze zöld teát. A zöld tea epigallocatechin gallate (EGCG) nevű összetevője segíti az anyagcserét és csökkenti az étvágyat. A felgyorsult anyagcsere így a test elraktározott zsírkészletéből éget el.

Azonban minden jó dolognak ára van, ami a zöld teára is igaz, így a fogyasztásának egyaránt vannak előnyei és hátrányai:

Előnyök

•    A diéta nagyon egyszerű, ezért könnyen beilleszthető bármilyen más étrendbe és diétába.

•    A kutatók és a tanulmányok is azt bizonyítják, hogy a zöldtea-diéta nagyon hatékony.

•    A zöld tea folyamatos fogyasztása súlycsökkenést fog eredményezni, illetve támogatja az immunrendszer működését is.

•    A zöld tea kiváló segítője a méregtelenítő diétáknak is, mivel antioxidánsokat és flavonikdokat tartalmaz, amelyek fokozzák a méreganyagok távozását a szervezetből.

•    A tea az emésztőrendszer működését is elősegíti, és ha az emésztési rendszer jól működik, akkor kevesebb méreganyag tud felhalmozódni.

•    Mivel vírusűző hatású, így a megfázásos és influenzás megbetegedések esetén is érdemes fogyasztani.

 

Hátrányok

•    A zöld teának nincs valami jó íze, ezért a legtöbben inkább nem tea formájában isszák, hanem a zöldtea-kapszulát választják helyette.

•    A zöldtea-diéta nem olyan drasztikus, mint sok más diéta, így azonban időbe telhet, míg érezteti jótékony hatását. Ha mindenképpen drasztikusan szeretne fogyni, akkor a zöldtea-diéta nem lesz megfelelő az Ön számára.

•    Mivel a tea koffeint tartalmaz, túlzott fogyasztása megzavarhatja az alvást. A nyugodt alvás érdekében tehát érdemes elkerülni a teafogyasztást a lefekvés előtti órákban.

•    Pajzsmirigy-túlműködés estében nem ajánlott a zöld tea fogyasztása.


Forrás: www.drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!