Adhat-e vért, ha vérszegény?

Szerző: Szimpatika
Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elárulja, hogy bizony, nem mindenki adhat vért.

2014. február elsején rendezték meg a Széchenyi-bált, melynek idén a Danubius Hotel Gellért adott otthont. A rendezvény hangulatát több látványos és izgalmas program tette felejthetetlenné, az eseménynek azonban a szórakozás mellett jótékonysági célja volt, hiszen minden belépő árából 1000 Ft a Ments Életet Alapítványt támogatta. A cég felhívásának köszönhetően egyre több ember jelentkezik véradásra. Az alapítvány vezetője elmondta, hogy azok a rendszeres véradók, akiknek vérére a ritka vércsoportjuk miatt többször is szükség van, gyakran azért nem adhatnak vért, mert vérszegényekké válnak. Az alapítvány célja ezeknek a véradóknak a támogatása a bálon gyűjtött összegből, hogy megfelelő táplálék-kiegészítőkkel, esetleg gyógyszerekkel segítse a vérszegénység leküzdését.

Első a kivizsgálás

A magát egészségesnek tartó ember természetesen elmehet vért adni, akár rendszeresen is. A jelentkezőt minden esetben először orvosi vizsgálatnak vetik alá, majd különböző laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, hogy nincs-e esetleg a véradást kizáró betegsége. Csak azután lehet valakiből véradó, ha mindent rendben találtak nála a kivizsgálás során.

Vérszegénység esetén előbb rendezni kell a vérképet

A vérszegénységnek több oka van (autoimmun betegség, vesebetegség, felszívódási zavar, helytelen táplálkozás, fokozott vasszükséglet, vérvesztés), azonban egyik esetben sem engedélyezett a véradás, hiszen az önzetlen véradót nem lehet egészségében károsítani.

Anémia, azaz vérszegénység esetén a vérben a normálisnál alacsonyabb a hemoglobin szintje, mely a friss oxigén szállításáért lenne a felelős.

Már az enyhe vérszegénységnek is vannak tünetei:

  • Fáradékonyság
  • Szédülés
  • Sápadtság
  • Koncentrációs zavarok
  • Hajhullás, körömtöredezés

Természetesen a súlyosabb vérszegénység tünetei határozottabbak, és ez akár ájulással is járhat.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint már az enyhe tünetekkel is érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, aki egy egyszerű vérvétellel felállíthatja a diagnózist. Amennyiben bebizonyosodott a vérszegénység ténye, fontos a kiváltó okok tisztázása, mivel annak alapján lehet elkezdeni a megfelelő terápiát. Szerencsére általánosságban egy jól gyógyítható betegségről van szó, viszont ehhez rendszeres konzultáció szükséges az orvossal, aki gyógyszerrel, életmódbeli tanácsokkal segíti a vérkép rendezését – akár ahhoz, hogy az illetőből véradó lehessen.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!