Mit kell tudni a hideg és a meleg okozta kiütésekről?

2014. 01. 22.
Szerző: Szimpatika
Nemcsak nyáron, napsütés hatására alakulhat ki csalánkiütés, hanem télen a hideg miatt is. Sokaknak éppen úszáskor a hideg víz vagy akár az edzés alatti izzadás hatására jelennek meg viszkető piros foltok a testén – erre hívja fel a figyelmet dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika docense.

A gyakori jelenség gyorsan, néhány perc alatt alakul ki, pár óra alatt el is múlik, és nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. Több oka is lehet: a legáltalánosabb a külső melegre (meleg urticaria), hidegre (hideg urticaria) vagy éppen fizikai munkára megjelenő apró kiütés (ún. kolinerg urticaria).



A bőrgyógyász szerint a csalánkiütés okát azért is nehéz kideríteni, mert nem allergia, így ugyanolyan körülmények között egyszer jelentkezik, máskor nem. Sokan szenvednek a csalánkiütéstől és a betegek egy részénél nem is sikerül feltárni a kiváltó okot, hiszen a tünetek nemcsak külső hatásra, hanem a szervezetben lévő állandó gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás – miatt is jelentkezhetnek. A gyulladás ugyanis áthangolja az immunrendszert, fokozhatja a hisztamintermelést és így a kiütésre való hajlamot. Ilyen esetekben alapos labor- és gócvizsgálatot kell végezni. Gyakran tévesztik össze az ételallergiával, ugyanis ha valakinek epegyulladása van, evéskor jelentkezik. Dr. Wikonkál Norbert szerint még ha a kiváltó okot gyakran nehéz is megtalálni, a betegség tünetei könnyen kezelhetőek gyógyszerrel, ami antihisztamin szedését jelenti.

csalánkiütés nemcsak tüneteiben hasonlít a szúnyogcsípéshez, hanem ugyanaz a folyamat játszódik le a szervezetben: valamilyen külső hatásra (hideg, meleg) hisztamin szabadul fel, ez erek áteresztőképessége megnő, folyadékkiáramlás következtében a bőrön duzzanat jelentkezik, meleg tapintású lesz és kipirul. A test bármelyik táján megjelenhet, és apró méretűtől tenyérnyi kiterjedésű foltok is kialakulhatnak. Esetenként viszkethetnek, ha pedig kiterjedtebbek, akkor égető érzést is okozhatnak, akár a közérzet is romolhat. Súlyos esetei is előfordulhatnak, az erre hajlamosoknál edzés, úszás közben akár ájulásos rosszullét is jelentkezhet, ha a vérnyomásuk hirtelen leesik.

forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!