Nemzeti gyógynövénymintakert lesz Balatonőszödön

2014. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
A kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak, és 2014 nyarának végén fogadhatja az első látogatókat.

A Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait felvonultató oktatóközpontot és turisztikai bemutatóhelyet alakítanak ki a Balaton déli partján: első lépésként jövőre Balatonőszödön a nemzeti gyógynövénymintakert létesül 50 millió forint pályázati forrás felhasználásával – jelentette be az ötletgazda Somogy-Táj Nonprofit Kft. ügyvezetője. A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak – mondta el Szunai Miklós építési nagyvállalkozó, egyben a Széchenyi Tudományos Társaság elnöke.

Az elvadult bozótost felszámolják, a parkba azokat a legfontosabb, 50-60 féle vadon termő füveket, cserjéket telepítik, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak. A biokert – benne például a görcsoldó hatású szurokfű, az étvágyjavító bazsalikom vagy a májbántalmak enyhítésére használt kutyabenge – bevezeti majd a látogatót a természet rejtelmeibe, az itt mellékelt útmutatók és a témában jártas „tárlatvezetők” egyben igyekeznek ötleteket adni az otthon kialakítható kis „élő házi patika” megtervezéséhez.

A leendő Nemzeti Gyógynövénykert egyúttal ráirányítja a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medence agroökológiai adottságai jelenleg nincsenek eléggé kihasználva,„holott a vadon előforduló, fákban, füvekben meglévő természetes hatóanyagok iránt nagy a kereslet a világpiacon, az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar jól megfizeti ezeket az alapanyagokat, a gyűjtés, válogatás pedig többletmunkát jelenthet, ami által az elmaradott térségek több ezer lakosa juthat jövedelemhez”.

Az elképzelés szerint az omladozó kúriát felújítják, és helytörténeti múzeumot, tanácskozótermet rendeznek majd be itt. Mellette pedig nádból és más természetes anyagokból felépül egy bioház, amely az otthonteremtés ezen régi és egyben újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak.

A gyógynövénykert közelében működik a Somogyvári Gyermekotthon, ahol állami gondozott, sérült fiatalok az állattartás fortélyait tanulják ki. Az otthonhoz egy 30 hektáros őspark tartozik, amelyet Szunai Miklós tervei szerint az iskolával együttműködve a nemzeti kultúra részeként számon tartott őshonos magyar állatok –puli kutya, szürke marha, bivaly, racka juh – bemutatóhelyévé rendeznek be. Ezáltal a tanintézet nehéz sorsú, végzős diákjai helyben állandó megélhetéshez juthatnak, a gyógynövénykert és az ősállatpark együttese pedig új idegenforgalmi vonzerőként a balatoni turizmus kínálatát színesíti.

A komplexum megvalósulásának első ütemében a nemzeti gyógynövénymintakert készül el, amely 2014 nyarának végétől fogadhatja majd a látogatókat – tájékoztatott Szunai Miklós.


forrás: https://www.hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!