Ekcéma kezelése: ezekre fontos odafigyelni!

Az ekcéma egy gyakori bőrprobléma, amely során a bőr felső rétege begyullad. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, de számos tényező hozzájárulhat az ekcémás tünetek kialakulásához. Emiatt az ekcéma kezelése során is számos szempontot figyelembe kell venni.

Mi az az ekcéma? Az ekcéma okai

Az ekcéma egy nem fertőző bőrgyulladás, amely a bőr kipirosodásával, felhólyagzásával és viszketésével jár. A betegség hol tünetmentes, hol „belobban”.

Normális körülmények között a bőrünk képes a különféle fizikai, kémiai, és biológiai behatásoknak ellenállni, túlzott igénybevétel esetén azonban előfordulhat, hogy a bőr védekező funkciója sérül, és nem kívánt tünetek, gyulladás alakul ki. A bőr „tűrőképessége” függ a kortól, a nemtől, a genetikai adottságoktól.

Megkülönböztetünk ún. alkati ekcémát, melyet a bőr védekezőképességének veleszületett gyengesége okoz, illetve külső tényezők által kiváltott allergiás vagy irritatív mechanizmus alapján kialakuló ekcémát.

Az ekcéma mögött a leggyakrabban allergiás reakciók (allergiás ekcéma), illetve a bőr irritációja áll. Emellett sok esetben különféle belgyógyászati betegségek (pl. gyomor- és bélrendszeri panaszok, hormonális problémák), illetve pszichés tényezők (stressz, szorongás) is hozzájárulhatnak a tünetek megjelenéséhez.

A száraz bőr, az izzadás és a bőrfertőzések szintén kiválthatják a tünetek fellángolását. Amennyiben a kézzel végzett munka során kerülünk kapcsolatba az irritáló anyaggal, az ekcéma kézen szokott megjelenni.

Mik az ekcéma tünetei?

Az ekcéma legfőbb tünete a piros, viszkető, felhólyagzó bőrfelület. A nedvedző hólyagok egy idő után beszáradnak. A tünetek egyébként függnek az életkortól is:

  • Kisgyerekeknél jellemző a száraz bőr, és tipikusan a fül mögött, a szemnél, a nyakon, illetve a végtagok hajlataiban fordulnak elő a gyulladt felületek
  • Tizenéveseknél, illetve felnőtteknél emellett a kézfejen, illetve a talpon is megjelenhetnek a tünetek

Az ekcéma fajtái

Atópiás dermatitis

A legtöbbször már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező tünetekhez (nedvedző, viszkető hólyagok, kipirosodás) felnőttkorban leggyakrabban a bőrszárazság is társul, ami a vakarással súlyosbítva gyakran vezet kisebesedéshez. A sérült bőrfelület pedig akár felül is fertőződhet. Az atópiás dermatitis esetén elég nagy az öröklődés szerepe, sokaknak a családjában előfordul allergia és/vagy asztma, bár kialakulhat kontaktallergia talaján is. Az ekcéma állapotán gyakran ront a stressz, így ennek oldása is jótékonyan hathat a betegségre. 

Seborrheás ekcéma

A faggyúmirigyek túlműködése miatt alakulhat ki ez a hámlással járó típus, amely elsősorban a homlokon, homlok-hajas fejbőr határán, az orr mellett és a fejbőrön jelentkezik, és piros, szárazon hámló, olykor zsíros foltokkal mutatkozik meg.

Mikrobiális ekcéma

Mikrobiális ekcéma esetén baktériumok vagy gombák allergiás alapon váltanak ki ekcémát. Jellegzetes tünetekkel jár: a végtagokon vagy a törzsön kerek, hámló gócok jelennek meg, melyek erősen viszketnek. Az ekcéma ezen formájának kezelésében kulcsfontosságú a gyulladásos góc felderítése és kezelése. Amennyiben a gócot megszűntetjük, úgy az ekcéma is megszűnik.

Kontakt dermatitis

Ez a típus úgy jön létre, hogy a bőrrel kontaktusba, kapcsolatba kerülő bizonyos anyag hatására allergiás reakció lép fel. Ezek az anyagok többnyire kozmetikumok, illatosító anyagok, fémek. Főként a vegyi anyagokkal dolgozókat érinti egy másik ekcéma típus, az irritatív ekcéma, amelynek lényege, hogy irritatív hatású anyagokkal érintkezve a bőr kipirosodik, esetleg hólyagok jelennek meg rajta. Ennek krónikus verziójára jellemző, hogy az anyaggal érintkező bőrterület megvastagodik, barnássá színeződik.

Fotoallergiás kontakt ekcéma

Ez az ekcéma típus akkor alakul ki, ha a bőrön lévő valamilyen anyag (leggyakrabban kozmetikum, parfüm, napozótermék) és a napfény együttes hatására viszkető, vörös foltok jelentkeznek. Ez lehet a mellékhatása néhány, ún. fényérzékenyítő gyógyszernek is.

Az ekcéma tünetei gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők. (Forrás: freepik.com)

Az ekcéma kezelése és megelőzése

Az ekcéma kezelése komplex megközelítést igényel. Az első és legfontosabb lépés a tüneteket kiváltó allergének, irritáló anyagok felderítése. Amennyiben ugyanis sikerül utánajárni a tünetek okának, az allergének elkerülésével a tünetek is megszüntethetők. (A belgyógyászati, például hormonális problémák felderítése is tartós megoldáshoz vezethet.)

Sokszor azonban nem lehet pontosan meghatározni, milyen anyagok váltják ki az ekcémás tünetek fellángolását. Ilyenkor számos módon tehetünk a tünetek megszüntetése és enyhítése érdekében:

  • Tisztítsuk és hidratáljuk a bőrt speciális, illatanyag- és színezékmentes készítményekkel
  • Mosakodáshoz is használjunk természetes anyagú, semleges kémhatású, kímélő szappanokat vagy tusfürdőket. Fürdés helyett inkább a rövid zuhanyzásokat preferáljuk.
  • Viseljünk kényelmes, szellőző ruhákat, amelyekbe nem izzadunk bele.

Ekcéma kezelése gyógyhatású készítményekkel

A már kialakult tünetek emellett gyógyhatású készítményekkel is enyhíthetők, kezelhetők. Az allergiás tünetek enyhítésében például nagy segítséget nyújthatnak az antihisztamin-tartalmú szerek.

A kortikoszteroid tartalmú gyulladáscsökkentő, immunszupresszív krémek és gyógyszerek szintén nagyon hatékonyan enyhítik az ekcéma tüneteit. A lokális, helyben ható készítményeken túl súlyos esetekben szükség lehet szisztémás gyulladáscsökkentők alkalmazására.

Nemcsak kortikoszteroid készítmények vannak, hanem elérhetők más hatásmechanizmusú szerek, például az úgynevezett calcineurin inhibitorok.

Fontos, hogy a gyógyszeres kezelést mindenképp dermatológus, kozmetológus javallata alapján végezzük!

Lehetséges az ekcéma kezelése házilag?

A fentiekből látszik, hogy az ekcéma kezelése személyre szabott megközelítést igényel. Mindenképp fontos, hogy időnként egyeztessünk orvossal a tünetekről és a kezelésekről. Az ekcéma kezelése házilag, orvosi vizsgálatok nélkül nem fog eredményt hozni, maximum a tünetek súlyosságát enyhíthetjük.

Tekintse meg a Szimpatika allergia elleni készítményeit!

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!