Ma van a kézmosás világnapja

2013. 10. 15.
Szerző: Szimpatika
A mai nap a kézmosás világnapja, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy a napunk nagy részében nem tartózkodunk otthon, hiszen iskolában tanulunk, dolgozunk a munkahelyükön, tömegközlekedési eszközön utazunk, vagy boltban vásárolunk.

Ezeknek a helyeknek a mindegyikén ki vagyunk téve a baktériumuk és fertőzések támadásának, ami ellen az egyik legjobb védekezés, ha rendszeresen megmossuk a kezünket a helyes technikával.

A kézmosás fontosságára először az anyák megmentője, Semmelweis Ignác hívta fel a figyelmet, amikor is a szülész-nőgyógyász rájött, hogy mennyire fontos a kézfertőtlenítés, és az 1840-es években bevezette a klinikákon a klórmészoldatos kézmosást.

Azóta rengeteg fertőző betegséget meg tudunk előzni, és a gyermekágyi láz kialakulásának veszélye is lecsökkent. A kézmosás különösen fontos minden étkezés előtt, betegekkel való érintkezés előtt és után, sebellátás előtt és után, a vécé használata előtt és után, egy csecsemő megfogása vagy tisztába tétele előtt és után, orrfújás előtt és után, állat simogatása, etetése után, szemét pakolása után, közlekedési eszközről való leszállás után, valamint a pénzzel való fizetés után.

A biztos védelem érdekében az sem elég, ha csak meglötyköljük a kezünket a vízzel, hanem meg kell tanulnunk a helyes technikát! A legjobb módszer, ha 30 másodpercen keresztül, alaposan mossuk a kezünket! Egy gyors öblítés után 20 másodpercig szappannal, ami lehet folyékony is, dörzsöljük a kezünket és az ujjaink közét, majd alaposan öblítsük le!

A művelet végén ne maradjon vizes a kezünk, hanem alaposan törüljük meg, hogy ezzel elkerüljük a bőr kiszáradását és a gombák kialakulását. A legjobb, ha erre papírtörlőt használunk, amivel nyilvános vécék esetében az ajtót is kinyithatjuk.

A kézmosás fontosságát már egészen kicsi korban meg kell tanítani a gyerekeknek, mivel az ő közösségeikben sokkal gyakoribbak a megbetegedések, mint a felnőttek között, ráadásul a legkisebbek szeretnek mindent a szájukba venni, főleg a játékokat, valamint a koszos kezükkel folyton az arcukhoz nyúlnak.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!