Az ezerarcú édesgyökér

2013. 10. 17.
Szerző: Szimpatika
Az édesgyökér nevű növénynek 23 fajtája ismert. Ezek közül a kínai édesgyökér azért érdemel külön említést, mert kivonata értékes hatóanyagot tartalmaz, amit kozmetikumok gyártása során is felhasználnak.

Az édesgyökér (Glycyrrhiza – a görög „glykys”, azaz édes, illetve „rhiza”, azaz gyökér szóból) a pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetség. Jellemzően szántók, legelők, parlagok évelő növényei, virágzatuk felálló fürt. Magyarországon két fajtája honos.

A kínai édesgyökeret (Glycyrrhiza Inflata) már régóta használja az emberiség. Tutanhamon sírjában is találtak belőle, a hagyományos kínai gyógyászatban a gyökerében található licochalcone nevű anyag miatt több ezer éve gyulladásgátló hatásáért alkalmazzák (kínai neve „gan-cao”, ami „édes növény”-t jelent).

Európában is korán felismerték jótékony hatásait: az ókori görögök és rómaiak szintén hatékony gyógymódként tartották számon, ha köhögést vagy torokgyulladást kellett kezelni. Emellett használták asztma és fekélyek esetén is. Kiegészítő kezelésként először a múlt század közepén vált be gyomorfekélyes betegeknél, de arra, hogy a növény rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz (amelynek neve Licochalcone A), csak néhány évvel ezelőtt jöttek rá a kutatók.

Antioxidáns

A Licochalcone A nevű aktív hatóanyaggal kapcsolatban egyre több kutatást végeztek az elmúlt évek során: az aktív hatóanyagról kiderült, hogy gyulladásgátló hatása mellett egyedülálló antioxidánst is tisztelhetünk benne.

A bőrpír gyógyítója

Kozmetikumok összetevőjeként a kísérletek bebizonyították, hogy megnyugtatja a gyulladt bőrt, csökkenti a pirosságát (például rosacea esetén). Egy 692 főn végzett kutatás kimutatta például, hogy gyakori alkalmazása rosacea és bőrpír (erythema) esetén jelentősen mérsékli a tüneteket.

Alkalmazható atópiás dermatitisz esetén

Ezen felül – egy közel négyszáz fős klinikai kísérlet alkalmával – arra is rájöttek például, hogy nagy hatékonyságot mutat atópiás dermatitisz esetén. A kísérletek során az érintettek bőre jól tolerálta a hatóanyagot.

Fényvédelem

A Licochalcone A számtalan olyan termékben megtalálható, amelyet napvédelemre fejlesztettek ki – nem véletlenül: 12 erre irányuló tudományos vizsgálat rámutatott ugyanis arra, hogy különleges védelmet nyújt a káros napsugárzással szemben. A növény különlegessége, hogy önálló UV-védelemmel rendelkezik.


forrás: https://diabetika.info

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!