Megfázásos betegségek kezelése a terhesség alatt

Szerző: Kovács Zsuzsanna
Érkeznek az őszi hónapok, amikor sokkal hűvösebbek a reggelek és az éjszakák, sokkal kiszámíthatatlanabb az időjárás, így nagyobb a megfázásos megbetegedések kockázata is. Dr. Chernel Ágnes Ildikó gyógyszerésszel a kismamákat érintő veszélyekről beszélgettünk.

Gyógyszerészi szemmel a kismamák egyszerre két páciensnek tekintendők: az anya, akit meg lehet vizsgálni, kérdezni, valamint a magzat, akit kevéssé lehet megfigyelni, vizsgálni, illetve nehézkesebb kezelni is, de mint nem látható páciensre, kivétel nélkül figyelemmel kell lennünk. Véleményem szerint a várandósok gyógyszereléséhez minden esetben nagyon megalapozott indok szükséges.

Hogyan készülhet fel egy kismama az őszi hónapokra?

Mindenképpen javaslom a kismamáknak a speciális, magzatvédő multivitaminok szedését. Ez egyébként is hasznos, hiszen a kismamának most már nemcsak saját maga, de a fejlődéséhez igencsak sok vitamint igénylő kisbaba számára is biztosítania kell a vitaminbevitelt. A pótlás az őszi időszakban még inkább indokolt lehet, hiszen kizárólag a táplálékkal aligha tudunk elegendőt bevinni ezekből az értékes anyagokból. Érdemes lehet ezeken felül magnéziumot is szednie a kismamának, ez kiváló az izomgörcsök ellen, sőt, B6-vitaminnal kombinált formájában kifejezetten hatékony megoldást jelenthet a reggeli émelygés ellen is.

Mire érdemes odafigyelni a hűvösebb napokon? Hogyan védhetjük a babát?

Érdemes immunerősítő vitaminokat, gyógynövénykivonatokat (például C-vitamin, echinacea-cseppek) szedni az őszi, hűvösebb időszak beálltával, vagy ideális esetben már előtte is. Mindig jól öltözzünk fel, és lehetőség szerint viseljünk derékmelegítőt, ezzel direkt módon is védelmezve a hűvös szelektől a picit.

Mit tegyen a kismama, ha megfázott?

Megfázás esetén hatékony és biztonságos választás lehet néhány hagyományos, nem gyógyszeres kezelési metódus is. Ilyen például a fokhagyma, méz, vitaminok, immunerősítő gyógynövénykivonatok és teák alkalmazása, illetve nagyon fontos az ágynyugalom, a sok alvás biztosítása. Ez utóbbit sokszor igen nehéz egy kismama pörgős életében megoldani, de mérlegelni kell, és szerintem az egészség – mindkettőjük egészsége – a legfontosabb. Ezek a módszerek egyébként biztonságosabb megoldást is jelentenek, mint a különféle – a legtöbb házi patikában is megtalálható – gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése. Ha már az alternatív gyógymódok nem segítenek, háziorvosunktól, nőgyógyászunktól, illetve gyógyszerészünktől kérjünk segítséget a megfelelő gyógyszerek, szükség esetén antibiotikumok szedésére vonatkozóan.

Ha már gyógyszeres kezeléshez kell folyamodni, megfázás esetén mik azok a készítmények, melyek a legjobban kímélik a kicsiket, mely szereket alkalmazhatjuk teljes biztonsággal?

Egyik gyógyszerről sem merném ezt kijelenteni a várandósok esetében, sőt a harmadik trimeszterben a legtöbb vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító kifejezetten veszélyes lehet, alkalmazásuk akár koraszüléshez, vagy születéskori szívproblémákhoz is vezethet. Amennyiben elkerülhetetlen a gyógyszerszedés, mindenképpen egykomponensű készítményt válasszunk, ne kombináltat (kombináltak például a megfázás elleni forró italporok), hiszen ez utóbbiak a legtöbb esetben tartalmaznak olyan hatóanyagot is, amely a kisbabára nézve ártalmas lehet.

Szeretném felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a várandósság alatt fellépő láz esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert a láz, ha nem kezelik, sajnos igen gyakran vetéléshez vezet.

Fontos betartani az orvos utasítását az antibiotikumok szedésekor is, hiszen a kismamáknak felírt antibiotikumok még mindig kevésbé veszélyesek a magzatra nézve, mint maguk a baktériumok és egyéb fertőzések, vagy a kezelés elmulasztása miatt fellépő szövődmények.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!