A lassan ölő méreg

2010. 10. 24.
Szerző: Zimre Zsuzsa
|
Dr. Kovács Rita beleszületett a gyógyszerészetbe. Édesanyja lassan 20 éve nyitotta meg első magángyógyszertárát Mosonmagyaróváron. Az iskolapadból egyenes út vezetett az egyetemre.
2003-ban diplomázott, majd néhány évig édesanyjánál szerzett gyakorlatot. Saját gyógyszertára egy éve nyílt meg. Vele beszélgettünk a szinte népbetegségnek számító magas koleszterinszintről. - Sokat hallunk mostanában róla, de tulajdonképpen mi is az a koleszterin?

- A koleszterin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület, melynek 70-80 százalékát a máj állítja elő, míg a többi a táplálékkal kerül be a szervezetbe. A sejt(fal)membrán alkotórésze, és több hormon felépítésében is fontos szerepe van. A koleszterin felfedezése Eugène Chevreul francia vegyész nevéhez köthető, 1815-ben  írta le felfedezését. Kétféle koleszterin létezik, az egyik az úgynevezett „jó", a HDL (magas sűrűségű lipoprotein), illetve a „rossz", az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein).

- Mi történik a szervezetben magas koleszterinértéknél?

A betegség azért veszélyes, mert bár tünetei nincsenek, sok kárt tud okozni a szervezetben. Magas szint esetén a koleszterin a verőerek (artériák) falába rakódik le, melyekből a későbbiek folyamán úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ezek – eleinte még tünet- és panaszmentesen – az érfal rugalmasságának elvesztéséhez, majd érelmeszesedéshez és érszűkülethez vezetnek.  Szerveink és szöveteink működéséhez a verőerek ép működése elengedhetetlen, hiszen ezen keresztül kapják az oxigént és a tápanyagot. Egy adott verőér elzáródása – ami bekövetkezhet akár hirtelen vagy fokozatosan, lassan – szervműködési zavart okoz.

A plakkok következtében vér az érben turbulens áramlást idéz elő, és ez a megváltozott, örvénylő jellegű áramlás megrepesztheti a plakkot magát, aminek következtében a probléma helyszínén robbanásszerűen vérrög alakul ki, és elzárja az artériát. Attól függően, hogy ez hol, melyik szervünkben alakul ki, nevezzük a betegséget például agyi trombózisnak, koszorúér-trombózisnak, azaz szívinfarktusnak. Ha pedig az így keletkezett vérrög elszabadul, és egy távolabbi helyszínre sodródva zárja el az ütőeret, akkor a betegséget például végtagi embóliának, agyembóliának, szemfenéki embóliának nevezzük. Sajnos felmérések alapján a 19 év alattiak 14 százaléka, a 30-39 év közöttiek 38 százaléka, a 40-47 éves korosztálynak csaknem fele küzd a magas koleszterinszint problémájával.

- Miért fontos ellenőriztetni a koleszterinszintet?

- Mert tüneteket nem okozó, ugyanakkor rendkívül veszélyes folyamatról van szó, ami évtizedek alatt betegséget fog eredményezni! A magas koleszterinszint bármelyik – akár egyszerre több – szervünkben megjelenő keringési zavart okozhat.  Leginkább  szív-, agyi-, illetve végtagi keringési problémákat idézhet elő! Mivel a hazai halálozási statisztikát több mint 50%-ban szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ezért is érdemes időnként ellenőriztetni a vércukor- és vérnyomásértékeink mellett a koleszterinszintünket is.

- Mit tegyen az, aki nem szívesen megy az orvosi rendelőbe?

- Számos gyógyszertárban van mód ellenőriztetni a vérzsírszintünket. Ezt csak az ÁNTSZ által engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetik. A program az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Diabetes Prevenciós Program részeként a Gyógyszerészi Gondozási  Program keretében valósul meg.  A gyógyszerészek az adatokat rögzítik, és azt névtelenül egy központi adatbázisba továbbítják, amely a lakosság egészségügyi értékeiről ad majd részletes felvilágosítást. A vizsgálat mindössze pár percig tart, és az ujjbegyből vett vérminta alapján kapunk eredményt. Nem kell megijedni, a gyógyszerész kollégák egy külön szobában végzik a vizsgálatot, és esetleges rossz eredmény esetén egy szaktanácsadás után tovább irányítják a pácienst az orvos kollégákhoz.

- Mennyibe kerül a vizsgálat?

-  Az ajánlott ár 595 Ft, mely minden költséget tartalmaz.

- Mennyi időnként érdemes megszúratni magunkat?

-  Ha valakinek nincsenek panaszai elég fél-, egyévente [m1] felkeresni egy szűrőállomást, egyéb esetben pedig a kezelő orvos dönt a kontrollról.

-  Ha valaki vegetáriánus, az elég-e ahhoz, hogy elkerülje ezt a betegséget?

- Sajnos nem, a táplálkozáson kívül genetikai okok is állhatnak a háttérben. Szintén rossz hír, hogy az édesség is okozhat megemelkedett vérzsírértéket.

- Mi a helyzet a gyerekekkel?

- Amerikában már gyermekkorban is javasolt a szűrés, ennek oka az egészségtelen életmód. Nálunk, ha a gyermek nem chipsen és hamburgeren él, akkor nem feltétlenül szükséges, azonban időnként érdemes.

- Ha magas koleszterinszintet diagnosztizálták valakinél, akkor marad a gyógyszeres kezelés?

- Igen és nem. Nagyon magas értékek esetén mindenképp indokolt a gyógyszeres kezelés, de már napi egy tabletta elég ahhoz, hogy egy jó értékeket állítsunk be. Ha az érték csak kicsit emelkedett, akkor elég lehet egy életmódváltás. A rendszeres testmozgás, a zsíros ételek elkerülése, a dohányzás abbahagyása, és az omega-3-ban gazdag halfélék rendszeres fogyasztása is sokat segíthet. Sajnos a vaj 100 grammjában 230 milligramm koleszterin található, így ennek elhagyása is javasolt. Helyette a margarin jelenthet megoldást, illetve a kissé szokatlan, de rendkívül egészséges hidegen préselt olívaolaj.

- Ha valaki nem szereti a halat, akkor mit tegyen?

- Az omega-3 és omega-6 kapszulák is megfelelnek, ezekből sokféle létezik. A gyógyszerész segít eligazodni köztük, és megtalálni a megfelelőt.

- Létezik túl alacsony koleszterinszint?

- Van olyan, hogy a szervezet nem állítja elő, ilyenkor előfordulhat, de nem jellemző. Azonban kezelni természetesen ezt is lehet.

- Mennyire foglalkoznak ezzel az emberek?

- A GFK Hungária felmérése szerint a 15-29 éves korosztály nem tudta, mennyi a saját koleszterinértéke, míg az ötven éven felüliek közül is mindössze minden 5. válaszadó volt tisztában saját értékével.

-  Ez a nőket és a férfiakat egyaránt sújtja, vagy van elmozdulás valamelyik nem irányába?

-Sajnos mindenkit érint, fiataltól az idősebbekig, illetve mindkét nemet egyaránt. A nők talán jobban odafigyelnek. Érdekes, hogy míg a férfiak a „könnyebb utat" választják és gyógyszert szednek, addig a hölgyek inkább hajlandóak változtatni az életmódjukon.

65 év alatti célértékek:

Kisebb mint 5,2 mmol/l

LDL: 4 mmol/l

HDL: min. 1 mmol/l

65 év feletti célértékek:

Kisebb mint 4,46 mmol/l

LDL: 3,5 mmol/l

HDL: min. 1,2 mmol/l


Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el