Megállíthatja a HIV-vírus terjedését egy újonnan felfedezett gén

2013. 09. 25.
Szerző: Szimpatika
Az AIDS-et kiváltó HIV-vírus emberi szervezetben való szétterjedését potenciálisan megakadályozó gént azonosítottak a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a londoni King's College kutatói, akiknek felfedezése a HIV elleni új típusú kezelésekhez vezethet.

A kutatás korai szakaszát követően úgy tűnik, az MX2 nevű gén kulcsszerepet játszik a HIV kontrollálásában az emberi sejtekben. Ennek ismeretében a szakemberek új, kevésbé toxikus gyógyszereket dolgozhatnak ki – olyanokat, amelyek a szervezet természetes védekezőképességét fogják munkára és mobilizálják a vírussal szemben.

Noha még több évi kutatás vár rájuk, Mike Malim, a Londoni Egyetem kutatásának társvezetője rendkívül izgalmasnak nevezte az eredményeket, amelyek az eddig rendelkezésre álló ismereteket meghaladó információkkal szolgálnak arról, hogy a HIV miként lép kölcsönhatásba az immunrendszerrel. „Mindeddig nagyon keveset tudtunk az MX2 génről, de most már ismerjük lehetséges antivirális funkcióját és azt, hogy kulcsszereplő a HIV életciklusának sebezhetőségében” – fogalmazott közleményében Mike Malim.

Világszerte hozzávetőleg 34 millió HIV-fertőzött él, többségük a szegény és a fejlődő országokban. Bár – főként a tehetős államokban – sok hatásos gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek hosszú életet biztosítanak a HIV-betegeknek, a szereknek gyakran komoly mellékhatásaik vannak és hosszú távon a gyógyszer-rezisztencia is gondot okozhat.

Kutatásukban Malim és társai emberi sejteken végeztek laboratóriumi vizsgálatokat. A HIV-vírust egyfelől olyan sejtekbe juttatták be, amelyekben az MX2 „be volt kapcsolva", másfelől pedig olyanokba, amelyekben nem, illetve amelyekben „le volt halkítva”. Kiderült, hogy azokban a sejtekben, amelyekben az MX2 „le volt halkítva”, az AIDS-et okozó vírus szaporodni és terjedni kezdett, azokban viszont, amelyekben be volt kapcsolva, nem volt képes ugyanerre.

Mike Malim szerint eredményeik arra utalnak, hogy az MX2 kulcsszerepet tölt be a vírus ellenőrzésének megteremtésében a HIV-vel élő emberek szervezetében, és ennek az új információnak az ismeretében két lehetséges út is adódik a gyógyszerfejlesztésre a gén felhasználásával. „Egyrészt ki lehet fejleszteni egy, az MX2 szerepét utánzó molekulát, másrészt egy olyan gyógyszert, amely aktiválja a gén meglévő, természetes képességeit” – fogalmazott.


forrás: www.hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!