Kevesebb sóval az egészségért
2009. 08. 14.
A túlzott sófogyasztás visszaszorításával jelentősen lehetne csökkenteni a szívbetegségek és az agyi katasztrófák okozta halálozásokat, ezt egy nemrégiben készült amerikai kutatás is megerősítette.
Mérések szerint átlagosan 9-12 gramm konyhasót eszünk meg naponta, és ennek zöme nem úgy kerül szervezetünkbe, hogy mi megsózunk bizonyos ételeket, hanem a késztermékekből kezdve a kenyerektől, a konzerveken át a chipsekig. Az egészséges mennyiség 5-6 gramm lenne, tehát dupla annyi sót eszünk, mint kellene. A sófogyasztás és a túlzott sófogyasztás okozta megbetegedések adatainak vizsgálatával egy amerikai kutatócsoport lemodellezte, hogyan alakulna az infarktus vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás, ha csökkenne a konyhasó fogyasztása. Kiderült, hogy elég lenne csupán napi egy grammal csökkenteni a naponta bevitt só mennyiségét ahhoz, hogy az Egyesült Államokban 250 ezerrel kevesebb szív- és érbetegség keletkezzen - így egy évtized alatt 200 ezer emberrel kevesebben halnának meg.
Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás. Tehát már kis mértékű csökkentéssel is nagyon nagy hatást lehetne elérni, ráadásul, ha az élelmiszergyártók csak pár grammal csökkentenék az ételeikbe rakott só mennyiségét, a fogyasztók észre sem vennék az ízben a különbséget.
Ha a sóbevitel a felére csökkenne, tehát az amerikaiak csak napi hat grammot fogyasztanának, több mint egymillióval lenne alacsonyabb a halálozás. Tehát már kis mértékű csökkentéssel is nagyon nagy hatást lehetne elérni, ráadásul, ha az élelmiszergyártók csak pár grammal csökkentenék az ételeikbe rakott só mennyiségét, a fogyasztók észre sem vennék az ízben a különbséget.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!