A mérsékelt borivás megelőzheti a depressziót

2013. 09. 09.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Az alkohol, különösen bor a bor mérsékelt fogyasztása csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát - állapították meg spanyol szakemberek. A BMC Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azok az idősebb férfiak és nők, akik a vizsgált időszakban hetente kettő-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint az alkoholt soha nem fogyasztó társaik.

A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe. A kutatók a kapcsolatot azzal magyarázták, hogy az emberek talán többet isznak, hogy elnyomják a depresszió tüneteit, vagy talán azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megküzdjenek az olyan személyes problémákkal, mint a munkahely elvesztése vagy a családi és pénzügyi nehézségek, amelyek mind kiváltó okai lehetnek egy-egy depressziós epizódnak.

Miguel Martinez-Gonzalez, a Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kardiológusa és közegészségügyi, preventív gyógyászati professzora szerint a mostani tanulmányban nem vettek részt olyan emberek, akiknek már volt depressziója vagy alkoholproblémákkal küzdöttek. Mint elmondta, a résztvevők átlagos alkoholfogyasztásának mértéke alacsony volt és jellemzően mediterrán jellegű, vagyis az elfogyasztott alkohol elsődlegesen bor volt, amelyet az étkezések alkalmával fogyasztottak, nélkülözve a nagy ivászatokat.

A tanulmányban több mint 5500 olyan 55 és 80 éves kor közötti, Spanyolországban élő férfi és nő adatait elemezték, akik a mediterrán étrendnek a szívbetegség kialakulási kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban vettek részt. A vizsgálat utáni hétéves időszakban 443 embernél diagnosztizáltak depressziót.

A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás –átlagosan napi 5-15 gramm alkohol fogyasztása – a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezi, mint az ivászattól való teljes tartózkodás (egy kispohár bor 9 gramm alkoholt tartalmaz).

A legkisebb volt a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál, akik mérsékelten fogyasztottak bort. A tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente kettő-hét kispohár bort isznak, kisebb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akik semennyit sem isznak.

A tanulmány eredménye akkor is igaz volt, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan életmódbeli tényezőket, amelyek befolyásolhatják a hangulati rendellenesség mértékét – mint a nem, a kor, a dohányzási szokások, a családi állapot, a végzettség vagy a fizikai aktivitás szintje.

Bár nem tudni a pontos okait annak, miért lehet előnyös az agy számára a mérsékelt alkoholfogyasztás, Martinez-Gonzalez hangsúlyozta, hogy a szőlőben lévő összetevők segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót előidéző gyulladásos folyamatoktól. A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében magasabb a depresszió kialakulásának a kockázata.


forrás: MTI

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!