A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe. A kutatók a kapcsolatot azzal magyarázták, hogy az emberek talán többet isznak, hogy elnyomják a depresszió tüneteit, vagy talán azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megküzdjenek az olyan személyes problémákkal, mint a munkahely elvesztése vagy a családi és pénzügyi nehézségek, amelyek mind kiváltó okai lehetnek egy-egy depressziós epizódnak.
Miguel Martinez-Gonzalez, a Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kardiológusa és közegészségügyi, preventív gyógyászati professzora szerint a mostani tanulmányban nem vettek részt olyan emberek, akiknek már volt depressziója vagy alkoholproblémákkal küzdöttek. Mint elmondta, a résztvevők átlagos alkoholfogyasztásának mértéke alacsony volt és jellemzően mediterrán jellegű, vagyis az elfogyasztott alkohol elsődlegesen bor volt, amelyet az étkezések alkalmával fogyasztottak, nélkülözve a nagy ivászatokat.
A tanulmányban több mint 5500 olyan 55 és 80 éves kor közötti, Spanyolországban élő férfi és nő adatait elemezték, akik a mediterrán étrendnek a szívbetegség kialakulási kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatásban vettek részt. A vizsgálat utáni hétéves időszakban 443 embernél diagnosztizáltak depressziót.
A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás –átlagosan napi 5-15 gramm alkohol fogyasztása – a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatát eredményezi, mint az ivászattól való teljes tartózkodás (egy kispohár bor 9 gramm alkoholt tartalmaz).
A legkisebb volt a depresszió kialakulásának a kockázata azoknál, akik mérsékelten fogyasztottak bort. A tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente kettő-hét kispohár bort isznak, kisebb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akik semennyit sem isznak.
A tanulmány eredménye akkor is igaz volt, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan életmódbeli tényezőket, amelyek befolyásolhatják a hangulati rendellenesség mértékét – mint a nem, a kor, a dohányzási szokások, a családi állapot, a végzettség vagy a fizikai aktivitás szintje.
Bár nem tudni a pontos okait annak, miért lehet előnyös az agy számára a mérsékelt alkoholfogyasztás, Martinez-Gonzalez hangsúlyozta, hogy a szőlőben lévő összetevők segíthetnek megvédeni az agyat a depressziót előidéző gyulladásos folyamatoktól. A tanulmány készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében magasabb a depresszió kialakulásának a kockázata.
forrás: MTI