Tények és tévhitek a vérszegénységről

2013. 08. 23.
Szerző: Szimpatika
A vérszegénység sokak számára egyet jelent bizonyos sztereotípiákkal: sokan úgy gondolják, ha valaki sápadt, vagy a laboreredmény alapján kevés szervezetében a vas, akkor az illető biztosan vérszegény; illetve, hogy ha sok spenótot eszünk, akkor biztosan búcsút inthetünk ennek a betegségnek. Pedig a sztereotípiák sokszor nem igazak, és téves otthoni diagnózishoz vezethetnek, amivel sokat árthatunk magunknak – tudhatjuk meg dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától.

Tévhit: a sápadtság nem jelent feltétlenül vérszegénységet

Sápadtság előfordulhat fáradság, fájdalom, kiszáradás, ijedtség, vérnyomáscsökkenés, hidegrázás, hányinger vagy hányás esetén is, de lehet alkatunknál fogva is fehérebb a bőrszínünk. Hogy eldönthessük, esetünkben okozhatja-e a sápadtságot vashiány, érdemes tudni, hogy normál körülmények között napi 20-25 mg vasra van szüksége a szervezetnek a vérképzéshez.

Tévhit: a spenót az egyik legjobb vasforrás

A legjobb vasforrás a vér, a máj és a hús. Ezekben az ételekben olyan formában van jelen a vas, hogy nagyon könnyen fel tud szívódni a bélrendszerünkből. A növényi eredetű vasat csak kisebb mennyiségben és bonyolultabb módon tudja felvenni a szervezet. Ennek tudatában tehát elmondhatjuk, hogy nem a spenót a legjobban hasznosítható vasforrás az ember számára, bár kétségtelen, hogy magas a vastartalma. Tudni kell továbbá azt is, hogy a vas felszívódását bizonyos ételek, élelmiszerek elősegítik, például a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és a cukor.

Mi gátolja és mi segíti elő a vas felszívódását?

A vas felszívódását gátolják egyes teák és a gyomorsavat lekötő gyógyszerek, illetve rosszabbul szívódik fel a vas fertőző betegségek, lázas állapotok, gyulladással járó kórképek és rosszindulatú daganatos elváltozások esetén. A vörösvérsejtképzéshez a vason kívül szükséges még mangán, kobalt, réz, továbbá vitaminok (folsav, B12-vitamin), de lényeges az is, hogy különböző enzimek és hormonok megfelelő mennyiségben legyenek jelen a szervezetünkben – fejti ki dr. Szélessy Zsuzsanna.

Kiknek van szüksége fokozott vasbevitelre?

  • Terheseknek, szoptató anyáknak, reproduktív korban lévő nőknek
  • Koraszülötteknek, csecsemőknek, növekedésben lévő gyermekeknek, serdülőknek
  • Véradóknak, versenysportolóknak, betegségből lábadozóknak

Kimutatja-e egyértelműen a vérkép a vashiányos vérszegénységet?

Tévedés azt hinni, hogy a vasszintnek a vérből történő meghatározása igazolja a vashiányos vérszegénységet. A laboratóriumi lelet csupán a vérben kimutatható aktuális vasmennyiséget mutatja. Ha valaki a vérvétel előtti napon este resztelt májat vagy hurkát evett, biztosan magas lesz a vasszintje, ami még nem jelenti azt, hogy nincs vashiányos vérszegénysége, csak azt igazolja, hogy az elfogyasztott ételből a vas jól felszívódik. Természetesen az ellenkezője is igaz: ha valakinek alacsony a vasszintje a vérvétel napján, az még önmagában nem jelenti azt, hogy vashiánya van, csak azt, hogy nincs elegendő, a laborvizsgálattal aktuálisan kimutatható vas a szervezetében, mert előzőleg esetleg nem fogyasztott magas, jól felszívódó vastartalmú ételt.

Lázas, fertőző betegségben a vasfelszívódást az immunrendszerünk stoppolja, ezért teljesen fölösleges ilyenkor a laboratóriumi vizsgálat részeként vasszintet kérni, mert az úgyis alacsonyabb lesz.

A Földön mintegy 2 milliárd ember él vashiányos vérszegénységgel, ez a leggyakoribb típusú vérszegénység: a szülő korban lévő nők 8,5-13,4%-a, terhesség végén lévő nők 13-22%-a, a férfiak 1-2%-a szenved ettől a problémától. A vérszegénység azonban csupán egy tünet: a háttérben normál élettani helyzetek fokozott vasszükséglete, helytelen diéta, illetve többféle betegség is állhat. A kivizsgálást és a kezelés irányítását mindenképpen bízzuk orvosunkra!


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!