A cukorbetegség tünetei: így vehetjük időben észre!

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely súlyos szövődményekkel járhat. A leggyakoribb típusai az 1-es típusú cukorbetegség, illetve az életmódi tényezők miatt kialakuló 2-es típusú cukorbetegség. Mind a kettő jellegzetes tünetekkel jár, amelyeket érdemes időben észrevenni, hogy a beteg megkaphassa a szükséges orvosi kezelést.

Cukorbetegség: a magas vércukorszint és ami mögötte van

A cukorbetegségnek két gyakori típusa van, az 1-es típusú diabétesz és a 2-es típusú diabétesz. Az 1-es típusú diabétesz egy genetikai hátterű, ámde környezeti hatások, például vírusfertőzések kiváltotta autoimmun betegség, amely során a szervezet megtámadja a Langerhans-szigetek béta-sejtjeit.

A béta-sejtek emiatt nem termelnek elegendő inzulint, ennek következtében pedig a vérben található glükóz nem tud bejutni a sejtekbe. Az inzulinhiány miatt magas vércukorszint alakul ki, amely tipikus tünetekkel jár.

A nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegségnél előfordulhat abszolút inzulinhiány, amely akár ketoacidózisos kómát is okozhat. A ketoacidózisos kóma egy súlyos, potenciálisan halálos állapot.

Az 1-es típusú cukorbetegség jelei közé tartozik a gyengeség. (Forrás: freepik.com)

A 2-es típusú cukorbetegség esetén az történik, hogy a szervezet képtelen megfelelően felhasználni az inzulint. Az izmok, a zsírszövetek és a máj sejtjei ilyenkor nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és nem vesznek fel elég glükózt a vérből.

Ennek egyfelől magasabb inzulinszint, másfelől megnövekedett inzulintermelés lesz az oka, a hasnyál ugyanis többlettermeléssel próbálja orvosolni a problémát. A hasnyálmirigy egy idő után kimerül, és nem képes elegendő inzulint termelni, emellett a sejtek is ellenállóak az inzulin hatásával szemben.

A végeredmény pedig a magas vércukorszint, illetve az, hogy az érintett szövetek nem jutnak elegendő táplálékhoz.

A betegség előszobáját az inzulinrezisztencia jelenti, amely ezt követően egy idő után átalakul cukorbetegséggé. A 2-es típusú diabétesz gyakran az úgynevezett metabolikus szindróma része: ez a gyakori tünetegyüttes akkor áll fenn, ha a következő öt tünetből legalább három fennáll: magas vércukorszint, magas triglicerid-szint, alacsony HDL-szint, magas vérnyomás, hasi elhízás.

A 2-es típusú cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat. Nagymértékben megnöveli például a szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívinfarktus, stroke, koszorúér-betegség) kockázatát. De járhat például a vesék károsodásával (nefropátia), az idegek pusztulásával (neuropátia), a retina pusztulásával, amely akár vaksághoz is vezethet. Ezért fontos, hogy időben diagnosztizáljuk és kezeljük!

Harmadikként érdemes megemlíteni még a terhességi cukorbetegséget is. A terhességi cukorbetegség okai nem teljesen tisztázottak, de nagy valószínűséggel a várandóssággal együtt járó hormonális változások játsszák benne a fő szerepet.

A cukorbetegség tünetei eltérnek a két fő típusnál

Mivel a diabétesz két leggyakoribb típusánál csak részben fednek át a tünetek, érdemes külön áttekinteni őket.

A kezdődő cukorbetegség tünetei sokszor magukban foglalják a megnövekedett szomjúságot. (Forrás: freepik.com)

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei már gyerekkorban vagy fiatalkorban jelentkeznek. Az alábbi tünetek jellemzőek:

  • Nagy mennyiségű folyadékfogyasztás és gyakori vizeletürítés
  • Súlyveszteség (gyerekeknél)
  • Fokozott étvágy
  • Szájszárazság
  • Fáradtság, bágyadtság
  • Homályos látás

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása nem életkorhoz kötött. Emellett a tünetek sem mindig egyértelműek. Bár vannak tipikus tünetek, a kezdődő cukorbetegség tünetei sokszor enyhébbek, így nem hívják fel magukra a figyelmet.

Ebből pedig sajnos az következik, hogy a betegség sokszor hosszú évekig észrevétlen tud maradni. Ezért érdemes lehet a kevésbé közismert tünetekkel is tisztában lenni, hogy a diabéteszt már akkor észrevegyük, amikor még nem okozott súlyos egészségkárosodást.

Fontos még megemlíteni, hogy sokan azt hiszik, hogy a magas vércukorszint az egyedüli ludas. Pedig ilyenkor a szimptómák nem kifejezetten a magas vércukorszint tünetei vagy „magas cukor tünetei”, hanem a cukorbetegségé, ami egy komplex egészségügyi probléma.

Mik a 2-es típusú cukorbetegség jelei?

Mivel jó pár tünet átfed az 1-es típusú cukorbetegséggel, először soroljuk fel ezeket:

  • Szomjúság
  • Szájszárazság
  • Gyakori vizelési inger
  • Éhségérzet
  • Homályos látás (ritkán a 2-es típusú diabétesznél is előfordul)
  • Fáradtság, kimerültség

A továbbiakban pedig a kizárólag a 2-es típusú diabéteszre jellemző tüneteket taglaljuk.

Bőrproblémák

A cukorbetegség során gyakoribbá válnak a bőrproblémák:

  • Gyakoriak a szőrtüszőkben kialakult bakteriális fertőzések (furunkulusok)
  • Megnő a gombás megbetegedések kockázata. Gyakori a lábgomba, de az intim területek is sokszor érintettek. A cukorbetegség tünetei nemi szerven inkább a hölgyeket érintik, ugyanis náluk megnő a gombás fertőzések kockázata. A hónalj és a száj területe azonban mindkét nem esetében kitett a kellemetlen viszketést okozó gombás megbetegedéseknek.
  • Sötét foltok jelennek meg a bőrön (acanthosis nigrans)
  • Száraz bőr, repedezett talpak

Lassú sebgyógyulás

A sebek tipikusan nagyon lassan, nehézkesen gyógyulnak.

Fogyás

Az emberek többsége a túlsúlyt társítja a cukorbetegséggel, pedig okozhat fogyást is.

Zsibbadás, érzéskiesés a kezekben és a lábakban

A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a diabéteszes neuropátia, azaz a cukorbetegség kiváltotta idegi károsodás. Jellemzően a végtagok zsibbadását és érzéskiesését okozhatja, de az égő érzés megjelenése is tipikus tünet.

Hallásromlás

A belső fület behálózó erek károsodása hallásromláshoz vezet. Tehát sok esetben nem is a kor, hanem a cukorbetegség miatt romlik az idősek hallása.

Hideg lábak

Mivel a cukorbetegség negatív hatást gyakorolhat a keringésre, a betegek lábai gyakran hidegek (és hidegnek is érzik őket).

Horkolás

Meglepő módon a horkolás is utalhat cukorbetegségre.

Szexuális zavarok

A cukorbetegség tünetei nőknél és férfiaknál is majdnem pont ugyanazok. Néhány különbség van: a férfiakat merevedési problémák sújthatják, míg a nőknél a menstruációs ciklus zavara fordulhat elő.

A lábak fokozottan kitettek: figyeljünk rájuk!

A cukorbetegség tünetei lábon gyakran együtt fordulnak elő. A keringés romlása, az idegek pusztulása, a különféle fertőzések és a nehezített sebgyógyulás sajnálatos módon komoly problémákat okozhat, ha a beteg csak későn veszi észre.

Sajnos az is előfordul, hogy olyan mértékben károsodnak a láb szövetei, hogy nem tudják megmenteni, és végül amputációra van szükség.

Az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van a megfelelő vitaminbevitelnek. Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vitaminokat!

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!