Gyógyteák és önbizalom – a nyaralás elengedhetetlen kellékei

2013. 07. 12.
Szerző: Szimpatika
Órákig tudom bámulni az embereket az utcán, ezen a hatalmas színpadon. Nézem arckifejezésüket, hajviseletüket, csomagjaikat, ruhájukat, lábbelijüket. Elképzelem, hová mennek, hogyan élnek, milyen az otthonuk, a munkahelyük. Azokat szeretem a legjobban, akik előnytelenül öltözöttek, akiknek szemlátomást nem számít, mit gondol róluk a világ. Talán nem törődnek magukkal, gondolom ilyenkor, de az is lehet, hogy nem szeretnek a tükörbe nézni.

Mert egyáltalán nem könnyű szeretni magunkat. Minden gondolatunkat ismerjük, a legpiszkosabb és legindulatosabb, gonosz gondolatunkat is. Ismerjük gyengeségeinket: önzésünket, irigységünket, féltékenységünket, mohóságunkat és felületességünket.

Na és a külsőnk! Irigykedve bámuljuk a képeslapokban a szikrázó mosolyú, tökéletes testű fiatal nőket és férfiakat, akiket ragyogó fogsorral és hibátlan bőrrel áldott meg a Teremtő. Ehhez képest a tükör csak egy átlagos embert mutat, ilyen vagy olyan színű szemmel, esetleg ráncokkal; apró szőröket és pattanásokat, vérerecskéket és táskákat. Hájhurkákat vagy kilátszó bordákat. Túl vastag vagy túl vékony nyakat, lábat vagy karokat, nagy vagy túl kicsi melleket.

Pedig mind olyan szépek vagyunk. Férfiak és nők, kicsik és nagyok, szeplősek és ráncosak, kövérek és soványak, barna vagy zöld szeműek, nagy orrúak és piszék. Mindenkinek van egy sugárzó mosolya, egy kedves tekintete, egy szerelmes pillantása, ami megszépíti. Egy gyönyörű gondolata, ami átragyog a bőrén, amikor átadja a helyét a metrón. Vagy amikor pénzt dob a koldus sapkájába. Meg amikor előreenged egy kismamát a hosszú sorban a pénztár előtt.

Semmi nem szépít meg annyira bennünket, mint a lelkünk békéje. Ha elfogadjuk, hogy nem születtünk tökéletesnek, csak olyannak, amilyennek. A lábunk talán nem a legformásabb, de milyen jól elvisz bennünket mindenhová! A szemünk lehetne szürke helyett kék, de a szürkével is mennyire messzire látunk! A szeplőink meg kifejezetten szexisek. A vállunk ívét bárki megirigyelhetné, és a nyakunk is igazán karcsú.

Ha megszerettük magunkat, akkor indulhatunk is nyaralni. Az újonnan szerzett önbizalom mellé azért vigyünk egy-két váltás ruhát, napszemüveget, és jó sok egészséges innivalót. Ebből a célból a palackos víz helyett ajánlom a gyógyteákat.

Kiváló hűsítő nyári tea a borsmenta. Ebéd után javaslom azoknak, akiknek lassan indul meg az emésztésük, baj van az epéjükkel. Utazási betegségek, hányinger esetén is sokat segít néhány korty hideg borsmentatea. Kezdődő terhességnél a reggeli rosszullétek is kezelhetők vele. Napi fél csészénél többet azonban ne igyanak belőle terhesség és szoptatás alatt. Fertőtlenítő tulajdonsága miatt olyan helyeken is hasznát vesszük, ahol kétes tisztaságú az ivóvíz. Fejfájásnál a teánál hatásosabb és gyorsabban hat az illóolaja, melyből néhány cseppet a zsebkendőre csepegtetve lélegezzenek be.

Másik nélkülözhetetlen nyári gyógynövény a kakukkfű. Baktériumölő tulajdonsága miatt mindenféle külső és belső fertőzés (candida, lábgomba, csalánkiütés, bélféreg) esetén segít. Antioxidánsokban gazdag, lassítja az öregedés folyamatát. Napi egy csésze kakukkfűtea immunrendszerük működését is szabályozza, véd a fertőzésektől. Gyerekeknek is bátran adható.

A diólevél az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő gyógynövényünk. Kezelhető vele bélfertőzés, bélféreg, hasmenés, szájban lévő gyulladás, mindenféle bőrkiütés. Külsőleg borogatásként, lemosásra, öblögetésre, belsőleg vértisztításra, májproblémákra ajánlom. 12 éves kor alatt nem tanácsos belsőleg alkalmazni.

Egzotikus országokban előfordulhat erős hasmenés, mely hasgörcsökkel jár. Erre az esetre a diólevél mellé vigyenek magukkal szederlevélteát, mely csökkenti a hasmenést. Jó szolgálatot tehet ilyenkor a zsálya teája is, mely összehúzó hatású, így megszünteti a bélhurutot. Fürdővízbe öntve a kellemetlen kéz- és lábizzadást is csökkenti.

Bár mind tudjuk, hogy a napsugarak idő előtt öregítik a bőrt, sőt bőrrákhoz is vezethet a túlzott napozás, azért menjenek napra, hiszen a létfontosságú D-vitamint csak a napsugár segítségével tudja szervezetünk előállítani. Hiánya felszívódási rendellenességekhez és pajzsmirigyproblémákhoz vezet.

A nap sugarai a reggeli és a délutáni órákban veszélytelenebbek. Ha mégis leégünk, orbáncfűolajjal kenjük be bőrünket, ettől hamar elmúlik a pirosság, megnyugszik a bőr. Szintén jó a testápolóba kevert levendulaolaj, mely gyorsítja a bőr regenerálódását. Ha rovarriasztásra akarják használni, mert arra is igen jó, akkor kenjenek alá semleges krémet, a tömény levendulaolaj ugyanis irritálhatja a bőrt. Gyerekek érzékeny bőre is kezelhető ezekkel az olajokkal.

Mindenféle sebet, gyulladást, kiütést, csípést gyógyít a körömvirág kenőcse. Ezekre egyébként az útifű megmosott és körömmel szétnyomott levele vagy egy vékony réteg méz is nagyon jó.

Lelki sebeket nehezebb gyógyítani. Vagy talán mégsem.

Elég, ha kiülünk az utcára és bámuljuk a járókelőket. És hazafelé menet dobunk egy pénzérmét a koldus sapkájába.


Lopes-Szabó Zsuzsa 
fitoterapeuta, a bükki füvesember, Gyuri bácsi lánya

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!