Takarékos vízfogyasztás: hogyan vigyázzunk a jövő vízkészleteire?

2013. 07. 10.
Szerző: Szimpatika
Sokunk számára a víz természetes dolog: bármikor elérhető, ha szomjasak vagyunk, ha főzni, vagy ha fürdeni szeretnénk. Azonban ritkán gondolunk bele, hányféleképpen használjuk a vizet nap mint nap, holott vízfelhasználásunkat olyan döntésekkel is befolyásolhatjuk, hogy mit eszünk vagy mivel közlekedünk.

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya (UNDESA)* szerint 2025-re 1,8 milliárd ember él majd olyan országban vagy régióban, melyet abszolút vízhiány fog sújtani, a világ népességének kétharmada számára pedig csupán szűkös vízkészletek állnak majd rendelkezésre. A riasztó adat hallatán jogosan merül fel az olvasóban a kérdés: „Vajon takarékos vízfogyasztó vagyok?”

A kérdést részben könnyű megválaszolni, ha átgondoljuk például, mennyi ideig zuhanyozunk, fogmosás közben elzárjuk-e a vizet, vagy hogy mennyi vízzel mosogatunk. Vízfelhasználásunkat azonban befolyásoljuk azzal is, hogy mit eszünk, mit iszunk, hogyan közlekedünk.

A YourWaterMark alkalmazásával bárki könnyen ellenőrizheti, mennyire takarékos vízfogyasztó. A vízfelhasználás csökkentésében pedig Zem Joaquin környezetvédelmi szakértő, az EcoFabulous.com alapítója segít tanácsokkal és számos hasznos információval. Az alkalmazás fejlesztését a Global Green USA, egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet, valamint a Nemzetközi Zöld Kereszt partnerszervezete felügyelte szakmailag.

A felhasznált víz mennyiségét a háztartási készülékek is jelentősen csökkenthetik. Nem mindegy például, hogy géppel vagy kézzel állunk neki a vacsora során használt poharak és tányérok elmosogatásának. Egy töltetnyi edényt kézzel ugyanis 103 liter vízzel mosogatnánk el, míg az A+ és annál jobb energiaosztályú mosogatógépek mindössze 10 liter vízzel tisztítják meg a szennyes edényeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!