Fertőzésveszély árvíz után

2013. 06. 14.
Szerző: Szimpatika
Magyarország területén lassan apad az ár, azonban ott sem lélegezhetnek még fel az emberek, ahonnan már elvonult a víz. A Duna ugyanis nemcsak erejével pusztít, de bajt tud okozni az a rengeteg szemét és hordalék is, amit az elárasztott területekről magával sodort.

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint már egy köbcentiméternyi árvizes folyadékban több millió kórokozó is lehet. Bár járványveszélyről így még nem beszélhetünk, kiemelten fontos a higiéniás előírások betartása. Az ivóvíz egyelőre mindenhol iható, sehol nem szennyezett, ennek ellenére sok helyen a forralást javasolják a szakemberek. A csapvíz klórszintjét jócskán megemelték, ami a megelőzést szolgálja, és a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerekeket senki ne engedje a folyó közelébe, hiszen nem tudni, mennyire szennyezett a víz.

„A meleg, nyárias időjárás és a sekély víz ideális terepe a kórokozóknak. Azt még nem tudjuk, hogy milyen fertőzéseket hoz magával az ár. A víz patkányok, egerek ürülékét és vizeletét sodorja magával, ezekből a kórokozók a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe jutva komoly megbetegedést okoznak” – fejtette ki Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető.

forrás: Blikk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!