Tízből kilenc dohányosnál kialakul a tüdőrák

2013. 06. 07.
Szerző: Szimpatika
A tüdőben megjelenő daganatos elváltozásokért csak igen kis százalékban tehető felelőssé a környezet, az életmód viszont annál inkább: a sokszor végzetes kimenetelű kór megjelenésében a légszennyezettség mindössze tíz, míg a dohányzás kilencven százalékban játszik szerepet.

Kettős támadás

„Már egy szál elszívott cigarettával nagy dózisú rákkeltő, egyben a tüdő védekező mechanizmusát is megbénító méreganyagot juttatunk be a szervezetünkbe” – figyelmeztet a dohányzás veszélyeire dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A légutakat apró csillók borítják, melyeknek az a feladata, hogy a tüdők egészségét veszélyeztető méreganyagokat, kórokozókat kiszűrjék. A dohányfüst azonban megbénítja ezeknek a csillóknak a mozgását, így azok képtelenek ellátni eredeti funkciójukat. A cigarettában található karcinogén méreganyag így akadálytalanul jut el a tüdőkbe.

Ismerje fel a tüneteket!

A tüdőrák alattomos kór, amely lappangó tünetekkel jelentkezik és korai stádiumában még nem okoz jelentős panaszokat. Az alábbi tünetek észlelésekor javasolt orvoshoz fordulni:

- Elhúzódó köhögés

- Mellkasi fájdalom, mely főként mély lélegzetvétel közben jelentkezik

- Zihálás, nehézlégzés

- Szokatlanul nagy fáradtság

- Véres köpettel járó köhögés

A kivizsgálás során röntgennel vagy egyéb képalkotó eljárás alkalmazásával a kezelőorvos ellenőrzi a tüdő állapotát, majd köpetvizsgálatra, illetve az eredmények függvényében biopszia, azaz szövetvizsgálat elvégzésére is sor kerülhet.

Gyógyulási esélyek

„A daganat típusától, illetve a betegség stádiumától függően eltérőek a betegség gyógyulási esélyei. Az elmúlt évtizedek során ezen a területen is rengeteget fejlődött az orvostudomány, és a korszerű terápiák jelentősen javítják a túlélési arányt” – számolt be a kedvező fejleményekről dr. Dózsa Izabella. „Egyéntől függően, bizonyos esetekben – főként a korai stádiumban felismert betegeknél – a műtét önmagában megoldást jelenthet. A terápia emellett sugárkezeléssel és/vagy kemoterápiával egészülhet ki.”

Ma ne gyújtson rá!

A dohányzás világszerte közel hatmillió ember életét követeli évente. Köztük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás szövődményei miatt veszítik el az életüket. Jó hír azonban, hogy a dohányzás abbahagyását követő 10. évtől a korábban dohányzó személyeknél a tüdőrák kialakulásának kockázata ugyanannyi lesz, mint azoknál, akik soha nem gyújtottak rá.


forrás: www.tudokozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!