Egyre több daganatos betegség gyógyítható őssejtbeültetéssel

Szerző: Szimpatika
A WBMT (Worldwide Network for Blood and Marrow Transplantation), az őssejt-transzplantációkat világszerte regisztráló nemzetközi szervezet tájékoztatása szerint tavaly decemberben hajtották végre az 1 milliomodik beültetést.

A szervezet elnöke, a lipcsei egyetemi kórház professzora, dr. Dietger Niederwieser úgy véli, a bejelentés csak azok számára meglepő, akik továbbra is a jövő gyógyászati lehetőségeként tekintenek egy ma már rutineljárásnak számító beavatkozásra, amelynek hatékonysága rohamléptekben javul, és alapvetően ennek köszönhető egyre gyakoribb alkalmazása is.

Az első hemopoetikus őssejtbeültetést 1957-ben végezték el. A transzplantáció végrehajtója, E. Donnall professzor 1990-ben kapott Nobel-díjat a leukémia és más halálos betegségek terápiájában hatékony módszer kidolgozásában betöltött úttörő szerepéért.

Idővel aztán egyre többet tudott meg az orvostudomány a szöveti egyezőség feltételeiről, így az első, testvértől származó, ún. allogén transzplantációra is sor kerülhetett az 1960-as évek végén. 1973-ban pedig megtörtént az első olyan beültetés is, ahol nem rokontól származó vérmintát transzplantáltak a betegbe: egy New York-i kisfiú kapta a szöveti egyezőség kritériumait teljesítő őssejteket egy dán vérbankból.

Az első köldökzsinórvér-eredetű őssejtbeültetést immár 25 éve, Párizsban hajtották végre.

A beavatkozások száma azóta meredeken emelkedik, különösen a nem rokoni eredetű, allogén transzplantációk aránya nőtt az elmúlt időszakban. Mára már több mint 70 rosszindulatú daganatos, illetve egyéb autoimmun betegség kezelhető a módszerrel.

Évente mintegy ötvenezer beteg részesül őssejt-transzplantációban világszerte. „A kutatók és az orvosok nemzetközi együttműködésének köszönhetően a terápia hatásfoka folyamatosan javul” – jegyezte meg Dennis Confer professzor, az egyesült államokbeli Nemzeti Csontvelő Donor Program orvosigazgatója a bejelentés kapcsán.


További információ a témában itt található:
https://www.babasmamas.hu/rovat.php?rovat=ossejt-45

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!