Milyen gyógyvizet válasszunk?

Szerző: Szimpatika
A gyógyvízfajták kémiai összetételük alapján különböző problémák esetén segíthetnek. Fogyasztásuk a mozgásszervi betegségektől kezdve az emésztőrendszeri vagy a nőgyógyászati panaszok kezelésén át számos betegségben ajánlható. Valójában sokkal gyakrabban élhetnénk gyógyító hatásukkal, mint ahogyan azt megtesszük. Lássuk hát, hogy a Magyarországon elérhető vizek közül melyik mire jó.

Kloridos vizek, konyhasós vizek: klorid- és nátriumionokat tartalmaznak. Külsőleg mozgásszervi betegségek (pl. reuma, porcsérülés), a női szervek betegségeinek (nőgyógyászati gyulladások) és bőrgyógyászati gyulladások kezelésére alkalmazhatók, ivókúraként pedig segítenek a nyálkahártyák hurutos megbetegedései esetén (fokozzák a gyomornedvtermelést és nyákoldó, illetve inhalálva hurutoldó hatásúak). A konyhasós vizek befolyásolják a szervezet hőszabályozását. Magas vérnyomás és fokozott ödémásodás estén használatuk nem javasolt.
Források: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán (Jódaqua), Pesterzsébet; az alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, Nyíregyháza-Sóstó.




Vasas vizek: a vasas gyógyfürdőben a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, ez nőgyógyászati megbetegedések kiegészítő kezelése lehet. A vashiány okozta vérszegénység esetén ivókúrát alkalmaznak. Ellenjavallata nincs.
Források: a parádi Clarissa- és az István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.

Hévizek (egyszerű termálvizek): szilárdanyag-tartalmuk viszonylag alacsony, főleg mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmasak. Fürdőként bőrbetegségeknél, hüvely-, illetve aranyeres problémáknál használhatók. Ivókúraként a gyomor és az epehólyag görcseit enyhítik, valamint nagy mennyiségben fogyasztva fokozzák a húgysavkiválasztást. A szív- és a veseműködés gyengesége estén fogyasztásuk nem javasolt. 
Egyszerű termálforrások: Rómaifürdő, Pünkösdfürdő, Csillaghegy, Kács-Tapolca fürdő.

Radioaktív vizek
: radongázt és rádiumiont tartalmaznak. Több formában is alkalmazhatók: fürdő és belégzés (a radon a fürdőkúra során egyrészt a bőrön át, másrészt pára formájában a tüdőbe szívódik fel és kerül be a szervezetbe); ivókúra. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, fokozzák a vérképzést és az anyagcserét, csökkentik a vérnyomást.
Források: a Rudas, a Rác (egykori Szent Imre) és a Gellért fürdő forrásai; Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó (Európa legnagyobb melegvizes tava).

Kénes vizek: a ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid, esetleg nátrium-szulfid vagy kalcium-szulfid formájában tartalmazzák. A kénes fürdők (inhalációval együtt) és az ivókúrák segítségével pótolhatjuk a szervezet számára szükséges ként. A kén az ember által ismert életformák alapvető alkotóeleme a szén, a hidrogén, a nitrogén, az oxigén, és a foszfor mellett. Használják krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás terápiájára, valamint reumás betegségek és egyes bőrbetegségek gyógyítására is.
Források: Budapesten a Rác, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai; Aranyosfürdő, Balf több forrása, Parádon a Csevice forrás; Erdőbénye, Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútja.

Keserű- és keserűsós vizek: szulfátiont tartalmaznak, ez adja jellegzetes ízüket. Vannak magnéziumion- (keserűsós) és nátriumion-tartalmú (glaubersós) vizek is. Hígítva hashajtóként is használják. Főleg ivókúra formájában alkalmasak belsőszervi megbetegedésekre (gyomor, bél, epehólyag, máj). Összehúzzák az epehólyagot és elősegítik az epeutak kiürülését. Alkalmazásuk nem javasolt akut gyomor- és bélhurut, savhiány, fekély vagy hányás, hasmenés esetén.
Források: Őrmezőn a Hunyadi János és a Ferenc József források; a nagyigmándi Igmándi és a tiszajenői Mira keserűvíz.

Brómos-jódos vizek: jód- és brómtartalmú vizek. Ezek a vizek általában konyhasót is tartalmaznak, így hatásosak a női szervek egyes megbetegedéseivel és a reumával szemben. Fürdő- és ivókúraként is használják őket. A fürdőből felszívódó jód a bőrben raktározódik, majd innen lassan bekerül a keringésbe. Ivókúraként pajzsmirigybetegségek kezelésésre alkalmazhatók, jódpótlás végezhető velük. Pajzsmirigy-túlműködés esetén csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.
Források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg); Pesterzsébet (hideg). A legismertebb a sóshartyáni Jódaqua.

Szénsavas vizek
: más néven egyszerű savanyúvizek, melyek 1 liter vizben 0.6 grammnál több szén-dioxidot tartalmaznak. Jó hatással vannak az idegrendszerre. Fürdőkúra során a bennük levő szénsavgáz mikromasszázst fejt ki a bőrben, ezáltal értágító anyagok keletkezését segíti elő. Ivókúra formájában javítják az étvágyat, fokozzák a gyomorsav-kiválasztást, jéghidegen fogyasztva hányinger-csillapító hatásúak. Gyomorfekély, gyomorsavtúltengés és kóros puffadás esetén fogyasztásuk nem javasolt. 
Források: Maconka, Répcelak, Mihályi.

Földes, meszes vizek
: kalcium-, magnézium- és hidrogénkarbonát-ionokat tartalmazó vizek. Főleg reumát kezelnek velük, de ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegségek kezelésére is használhatók. Mozgásszervi betegségekben és krónikus nőgyógyászati panaszok esetén fürdőkúraként, csontritkulás megelőzésére pedig ivókúraként alkalmazhatók. Székrekedés esetén fogyasztásuk nem ajánlott.
Források: Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rác fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő; az országban máshol: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár.

Alkalikus vizek
: nátrium- és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmazó vizek. Nyákoldó és epehajtó hatásuk miatt főleg ivókúraként, illetve néha inhaláció formájában is használatosak gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kiegészítő kezelésére. Fürdő formájában gyorsítják a sejtek működését. Cukorbetegség kezelése is támogatható velük: az alkalikus étrend kiváló kiegészítője. Egyes esetekben vesekövek, valamint kólifertőzés esetén fogyasztásuk körültekintést igényel. 
A legjelentősebb források: Balf, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós; Szegeden az Anna-forrás; Szécsény, Szolnok. A leghíresebb a bükkszéki Salvus gyógyvíz.


forrás: https://www.egeszsegesbetegsegek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!