Életmentő buborékok

Szerző: Szimpatika
John Castle, a GE Global Research ultrahangkutatója olyan mikrobuborékokat fejleszt, amelyek élesebbé teszik az egyébként szemcsés ultrahangfelvételeket. Az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt-méretű gömböcskék segítségével a mentősök a beteget már a helyszínen diagnosztizálni tudják, ami egyes esetekben akár életet is menthet.

Mivel a mikrobuborékok képesek arra, hogy a véráramban utazzanak, segítségükkel baleset esetén azonnal megállapítható, hogy van-e a betegnek belső vérzése, illetve, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny.

A mentősök sima intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába, amelyek a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak, és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetből.

„Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben” – mondta el Castle, aki a mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahangkészüléket kíván kifejleszteni, amely mindig ott lehet a mentőautóban, és segítségével a mentősök a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget, ezzel akár életet is mentve. „Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak a véráramban” – teszi hozzá. „Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt így azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogyan azt is, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny. Ezek a vizsgálatok rögtön a mentőautó megérkezése után elvégezhetők.”

Castle és a GE Global Research tudósainak egy csoportja már a következő lépésen gondolkodnak: azzal kísérleteznek, hogy a mikrobuborékokat olyan mini rakétákként alkalmaznák, amelyek gyógyszereket, antitesteket, sőt DNS-szállítmányokat juttatnának el a tumorokhoz, az elzáródott artériákhoz és egész szervekhez, például a májhoz is. Célba éréskor az orvosok megváltoztathatják az ultrahangkészülék akusztikus beállítását, és hanghullámokkal kipukkaszthatják a buborékokat. „Kidurrantod a buborékot, és a gyógyszer oda jut el, ahová szánod” – mondja Castle. „Így sokkal kisebb dózis kell a kemoterápiás szerből, és csökkenthetőek a mellékhatások is. Ez óriási lehetőségeket rejt a rákos betegek életminőségének javítása terén.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!