Máriatövis: a májvédő gyógynövény

Szerző: Szimpatika
A máriatövis nem egy mostanában felkapott gyógynövény: már az ókori birodalmakban ismerték jótékony hatását, és rendszeresen fogyasztották silymarint tartalmazó, érett magjait. Napjainkban leginkább méregtelenítő kúrákban alkalmazzák, mivel sejtregeneráló hatásának köszönhetően segíti a máj folyamatos megújulását, csökkentve a toxinok által okozott sejtkárosodásokat.

Szervezetünk, legfőképpen a májunk folyamatos harcot vív a környezetünkből szinte észrevétlenül érkező káros anyagok ellen. A különleges hatású máriatövis ebben a méregtelenítő folyamatban nyújt segítséget (például olyan méregtelenítő kapszulák hatóanyagaként, mint a Silegon*), hiszen fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav- és a fehérjeszintézist, ezáltal biztosítva legnagyobb mirigyünk sejtjeinek újratermelődését.

„A máriatövis legfontosabb szerepe a máj sejtjeinek regenerálása és a sejtek pusztulásának megakadályozása. A gyógynövény leghatásosabb részei a silymarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A növény föld feletti részei egyébként forrázatként vagy köretként elkészítve is fogyaszthatók, de csak mértékkel” – mondja Györki Niké dietetikus.

Ez az Európában őshonos gyógynövény megakadályozza a káros anyagok eltávolításához nélkülözhetetlen, aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket.

Sokan úgy gondolják, a méregtelenítésre csak a májbetegségekben szenvedőknek van szüksége, ez azonban nem így van. Például hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy tartósan toxikus anyagokkal kapcsolatba kerülő személyeknek mindenképpen javasolt egy-egy májvédő máriatövis-kúra beiktatása. Egy ilyen program azonban azok számára is hasznos lehet, akik szeretnének többet tenni egészségük megőrzése érdekében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!