A máj egészsége fontosabb, mint gondolnánk!

Forrás: hepatologiaikozpont.hu
Magyarországon becslések szerint majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben, ami azért is aggasztó, mert a máj messze nem csupán a szervezet méregtelenítésében játszik kulcsszerepet, hanem összességében több mint 500(!) féle funkciót lát el. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológusa, a májbetegségek kezelésének specialistája segítségével ezek közül a legfontosabbakat tekintjük át.

Egészséges máj nélkül nincs egészséges szervezet

A májnak, ennek a nagy és összetett szervnek, amely felnőtt embereknél akár 1,2-1,5 kilogrammot is nyomhat, nélkülözhetetlen szerepe van a szervezet megfelelő működésében.

A máj rendkívül komoly működési tartalékokkal rendelkezik, károsodása, funkcionális zavara sokszor csak későn, súlyos állapotban mutat tüneteket. Ezért is aggasztó, hogy a becslések szerint Magyarországon majdnem minden harmadik ember szenved valamilyen májbetegségben – mutat rá dr. Németh Aliz.

Bár a legtöbben tisztában vannak a máj méregtelenítésben játszott szerepével, azt jóval kevesebben tudják, hogy az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában, a vércukorszint szabályozásában is kiemelt szerepe van.

Valamint, hogy többek között a hormonműködéshez és a véralvadáshoz szükséges anyagokat is termel a máj, amelynek a fertőzések elleni védelemben is meghatározó szerepe van.

forrás:elements.envato.com

A máj és a méregtelenítés

A máj kétségkívül főszerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A vesén keresztül nem ürülő salakanyagokat a máj távolítja el a vérből. A májnak kell hatástalanítani az anyagcsere során keletkezett káros anyagokat, illetve a kívülről bejutott toxinokat.

Az előbbiek közé tartozik például a vörösvértestek bomlásából származó bilirubin, az utóbbiak közé pedig mondjuk a gyógyszerek, vegyszerek, alkohol. Ha a méregtelenítő funkció sérül, az a sejtek pusztulásához és a szervezet károsodásához vezethet.

A máj nélkülözhetetlen az emésztéshez

Miután a tápanyagok a bélben felszívódtak, a vérrel a májba kerülnek, ahol megtörténik a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, aminosavak, vitaminok előállítása.

A máj glikogén formájában nagy mennyiségű szénhidrátot raktároz el, ez biztosítja a megfelelő vércukorszint fenntartását az étkezések között. De vasat és vitaminokat is képes tárolni.

A koleszterin nagyjából felét ugyancsak a máj állítja elő, ez nélkülözhetetlen az epe előállításához, és javarésze eközben fel is használódik. Az epe az epesavval segíti a zsírok emésztését és felszívódását.

Az epével választódnak ki az anyagcsere során képződött káros anyagok, illetve toxinok is. A májban kiválasztott epét az epehólyag raktározza, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja.

elements.envato.com

Fehérjék, véralvadás, hormonműködés

Ritkán esik szó róla, de a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat is a máj termeli. (Ezek közé tartoznak a K-vitamin függő alvadási faktorok, valamint a protein S és protein C).

Ezen hiányában a vér alvadás ideje (protrombin idő) megnő, a véralvadás folyamata lelassul, ami akár vérzékenységhez vezethet, vagy ha nagy a vérveszteség, akár halált okozhat.

A máj bizonyos hormonok – inzulin, szteroid, glukagon ösztrogén – anyagcseréjében is alapvetően fontos szerepet játszik. Az albumint és bizonyos szérumfehérjéket is a máj termeli, azokat, amelyek hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában közreműködnek.

Fertőzések elleni védelem

A máj nagyon fontos szerepet játszik a fertőzések, különösen a bélrendszeri fertőzések elleni küzdelemben. A szervezet védekezőrendszerében meghatározó szerepet játszó makrofág-készletnek több mint a fele a májban található.

Ezek segítenek elpusztítani a velük kapcsolatba lépő baktériumokat. Ha a máj bármilyen módon károsodott, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége is romlik.

Ebből is látszik, hogy mennyire fontos megőrizni májunk egészségét, az esetleges elváltozásokat szakorvosi vizsgálattal időben felderíteni és kezeltetni – magyarázza dr. Németh Aliz.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!