A sokarcú mezei katáng

2013. 05. 31.
Szerző: Szimpatika
A mezei katáng vagy vadcikória vadon termő gyógynövényünk, ami szinte mindenhol előfordul hazánkban. Parlagokon, utak mentén, gyomtársulásokban nő. Égszínkék virágairól és a még a téli időszakra is megmaradó, felálló szármaradványairól könnyen felismerhető. Virágai szép időben reggel kinyílnak, és a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap járását. Népies nevei: vadcikória, katángkóró, napranéző, naprajáró, bodácskóró.

A mezei katáng nemesítésével hozták létre a gyökeréért pótkávénak, a leveléért pedig salátának termesztett változatokat. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták vadon termő fajtáját, de termesztették is.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy– és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (https://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a mezei katángról.

Mi mindenre jó a mezei katáng?

Ennek az értékes és szép növénynek szinte minden része felhasználható.
Megszárított gyökerét és föld feletti, virágzó hajtását egyaránt használják különböző teakeverékekben és önmagában is.

A növény gyökere egy inulin nevű, cukorszerű anyagot halmoz fel, amely a termesztett cikóriában nagyobb arányban fordul elő, mint az erősebben fásodó gyökerű mezei katángban. Ezért csak a termesztett cikóriát használják fel pótkávé készítésére. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színét és ízét a cukortartalom karamellizálódása okozza.

A levelek cikória-, kávé- és klorogénsavban, valamint keserűanyagokban gazdagok. Ezen hatóanyagoknak tulajdonítható máj- és epeműködést serkentő, illetve vízhajtó hatása. A keserűanyagoknak köszönhetően étvágytalanság kezelésében is jó hatású, a vér koleszterinszintjét pedig enyhe mértékben csökkenti.

Máj- és epehólyag-bántalmakban szenvedőknek tea formájában javasolt a fogyasztása. Epekő esetén társíthatjuk gyermekláncfű- és lestyángyökérrel. Más májvédő hatású gyógynövények, így a máriatövis, az édesgyökér vagy a gyermekláncfű mellett a katángkóró is a méregtelenítő teakeverékek egyik alkotóeleme lehet.

Mivel serkenti az epe termelődését, nehezen emészthető, zsíros táplálékok mellé akár közvetlenül, akár utólagosan fogyasztva is javasolható a friss növényi levelekből vagy a gyökérből készült főzet.

A tea elkészítése

Szárított gyökérből készített tea: egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig főzünk, majd 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal, édesítés nélkül fogyasztjuk.

Virágzó hajtásból készített tea: egy evőkanál szárított és aprított drogot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.


A növény orsószerű gyökerei késő ősszel vagy kora tavasszal gyűjthetők. A begyűjtött gyökereket hosszában ajánlatos kettévágni, hogy ne folyjon ki sok tejnedv, ezután pedig következhet a szárítás. A föld feletti részeket, vagyis a növényi drogot adó, virágos és leveles szárat a virágok megjelenése után gyűjthetjük és célszerűen metszőollóval vagy esetleg sarlóval vágjuk le. A virágzás hosszan, júliustól egészen a tél beálltáig elhúzódhat. A növény részeinek gyűjtése során ügyeljünk arra, hogy olyan területről, ami esetleg szennyezett lehet (autóutak, gyártelepek mentén, városi közterületeken stb.) ne gyűjtsük. A föld feletti zöld részek annál értékesebbek, minél több levelet tartalmaznak. A levágott részeket a szedés után érdemes rögtön felaprítani, majd ezt követően fénytől védett helyen kell szárítani és tárolni, hogy ne fakuljanak ki a virágok.


Forrás: https://traditionalandwild.eu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!