A sokarcú mezei katáng
A mezei katáng nemesítésével hozták létre a gyökeréért pótkávénak, a leveléért pedig salátának termesztett változatokat. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták vadon termő fajtáját, de termesztették is.
A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy– és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (https://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a mezei katángról.
Mi mindenre jó a mezei katáng?
Ennek az értékes és szép növénynek szinte minden része felhasználható.
Megszárított gyökerét és föld feletti, virágzó hajtását egyaránt használják különböző teakeverékekben és önmagában is.
A növény gyökere egy inulin nevű, cukorszerű anyagot halmoz fel, amely a termesztett cikóriában nagyobb arányban fordul elő, mint az erősebben fásodó gyökerű mezei katángban. Ezért csak a termesztett cikóriát használják fel pótkávé készítésére. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színét és ízét a cukortartalom karamellizálódása okozza.
A levelek cikória-, kávé- és klorogénsavban, valamint keserűanyagokban gazdagok. Ezen hatóanyagoknak tulajdonítható máj- és epeműködést serkentő, illetve vízhajtó hatása. A keserűanyagoknak köszönhetően étvágytalanság kezelésében is jó hatású, a vér koleszterinszintjét pedig enyhe mértékben csökkenti.
Máj- és epehólyag-bántalmakban szenvedőknek tea formájában javasolt a fogyasztása. Epekő esetén társíthatjuk gyermekláncfű- és lestyángyökérrel. Más májvédő hatású gyógynövények, így a máriatövis, az édesgyökér vagy a gyermekláncfű mellett a katángkóró is a méregtelenítő teakeverékek egyik alkotóeleme lehet.
Mivel serkenti az epe termelődését, nehezen emészthető, zsíros táplálékok mellé akár közvetlenül, akár utólagosan fogyasztva is javasolható a friss növényi levelekből vagy a gyökérből készült főzet.
A tea elkészítése
Szárított gyökérből készített tea: egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig főzünk, majd 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal, édesítés nélkül fogyasztjuk.
Virágzó hajtásból készített tea: egy evőkanál szárított és aprított drogot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A növény orsószerű gyökerei késő ősszel vagy kora tavasszal gyűjthetők. A begyűjtött gyökereket hosszában ajánlatos kettévágni, hogy ne folyjon ki sok tejnedv, ezután pedig következhet a szárítás. A föld feletti részeket, vagyis a növényi drogot adó, virágos és leveles szárat a virágok megjelenése után gyűjthetjük és célszerűen metszőollóval vagy esetleg sarlóval vágjuk le. A virágzás hosszan, júliustól egészen a tél beálltáig elhúzódhat. A növény részeinek gyűjtése során ügyeljünk arra, hogy olyan területről, ami esetleg szennyezett lehet (autóutak, gyártelepek mentén, városi közterületeken stb.) ne gyűjtsük. A föld feletti zöld részek annál értékesebbek, minél több levelet tartalmaznak. A levágott részeket a szedés után érdemes rögtön felaprítani, majd ezt követően fénytől védett helyen kell szárítani és tárolni, hogy ne fakuljanak ki a virágok.
Forrás: https://traditionalandwild.eu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!