Tippek problémás bőrre

2013. 05. 28.
Szerző: Szimpatika
Milyen nappali krémet válasszunk pattanásos bőrre, mivel tüntethetjük el a mitesszereket, és sminkeljük-e a hajszálértágulatos arcbőrt? Kozmetikus szakértőnk segítségével néhány, a bőrproblémákkal kapcsolatban gyakran feltett kérdést válaszolunk meg.

Nyomkodás helyett

„Mitesszerek a bőr elszarusodási zavara miatt jelentkeznek, a legtöbbször az orr, illetve a T-vonal (homlok, orr és áll) területén. Ilyen esetben nem optimálisan válik le az elszarusodott bőrréteg, így az elhalt hámsejtek elzárják a pórusok kivezető nyílását és a faggyú nem tud a bőrfelszínre jutni. A probléma ellen a megfelelő ápoláson kívül mást nem tehetünk. Rendszeres kozmetikai kezelések alkalmával megszabadulhatunk a mitesszerektől, a szakember pedig tanácsot adhat a bőrtípusunknak megfelelő készítmények megválasztásával és alkalmazásával kapcsolatban is” – tanácsolja Peterman Krisztina kozmetikus, a Dermatica szépségterapeutája. Az otthoni nyomkodás gyors megoldást jelenthet, de sokszor többet árt, mint használ. Következtében a mitesszerek könnyen begyulladhatnak, pattanások jelenhetnek meg az érintett bőrterületen. A megfelelő kezelést ezért bízzuk inkább szakemberre.

Egyénre szabott nedvességpótlás

A hidratálás minden bőrtípus esetében fontos. Az akne különböző fokozataiban speciális, kifejezetten az állapotnak megfelelő hidratáló krémekre van szükség, amelyek gyulladáscsökkentő, faggyútermelést normalizáló, pórusösszehúzó stb. hatóanyagokat tartalmazhatnak. Vannak készen kapható készítmények és van, amit a bőrgyógyász állít össze. A készítményekkel nincs értelme önállóan kísérletezni, gyakran többet árthat vele magának az ember, mint gondolná. Problémás bőrű betegeknek mindenképpen érdemes szakemberhez fordulniuk, aki segít a bőrtípusuknak leginkább megfelelő készítmény kiválasztásában is.

Hogyan sminkeljünk bőrhibák esetén?

A hajszálértágulat súlyosabb esetben rendkívül kellemetlen lehet, emiatt pszichés zavarokat is okozhat. A megfelelő bőrgyógyászati és kozmetikai kezelésekkel az állapot jól kordában tartható, de természetes, hogy az ápolt külsőhöz az alkalomhoz illő smink is hozzátartozik. Erre remek készítmények kaphatók, megfelelő hatóanyag- és hidratáló tartalommal.

A krémek lehetnek színezettek is: a zöld színt vagy a bőrszínnek megfelelő színanyagot tartalmazzák, így az ápolás mellett eltakarják, fedik is a problémás részeket. Hajszálértágulatos bőr esetében különösen fontos a fényvédelem! Vannak speciálisan ilyen típusú fényvédő krémek is. „Mindenképpen keressen fel szakembert, aki segít megtalálni a megfelelő ápoló készítményt” – javasolja Peterman Krisztina. A helytelenül megválasztott szépítőszerekkel, illetve ezek túlzott használatával gyakran épp ellenkező hatást érünk el, hiszen a vastagon felvitt smink még inkább vonzza a tekinteteket és felhívja a figyelmet az elfedni kívánt problémára.

Rosaceás bőr: a túl meleg és a túl hideg egyaránt árt!

A rosacea kezelésének két fontos eleme, hogy egyrészt erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A terápia során alkalmazott készítmények mellett a rosaceás panaszok kezelésében lényeges szerepe van az életmódra vonatkozó, pl. a diétás tanácsok betartásának és a megfelelő kozmetikumok alkalmazásának is. Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol vagy a forró, erős, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. A napfénynek szintén provokáló hatása van. Javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A nagyon hűvös, „jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, ezzel együtt azonban károsítja a bőr hámrétegét és irritációt okoz. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.


www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!