Betiltja az EU egyes hormonkárosító kozmetikai adalékok használatát

Szerző: Szimpatika
Úgy tűnik, az Európai Unió is beadja a derekát, és a kor kihívásainak megfelelve betiltja a hormonrendszert károsító kozmetikai adalékanyagokat. Az Európai Bizottság a napokban értesítette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) illetékes szervét, hogy várhatóan jövő februártól betiltja ötféle parabén és a trikolzán egyes kozmetikai célú felhasználásait.

A parabének a kozmetikumokban gyakran alkalmazott tartósítószerek. Mivel károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkeltő kockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a használatuk tilalmát, illetve több világméretű gyártó is az alkalmazásuk elhagyása mellett döntött. A tiltásra kerülő parabének a következők: izopropil-parabén, izobutil-parabén, fenilparabén, benzilparabén és pentilparabén. Sajnos még így is több, kockázatot jelentő parabén marad a termékekben, veszélyeztetve az egészségünket.

Nagy előrelépés viszont, hogy a triklozánt nem lehet ezentúl tartósítószerként használni kozmetikumokban. Reméljük, hogy a tiltás az antimikrobiális használatra is kiterjed. A triklozán ugyanis szintén hormonrendszerünkre jelent kockázatot, és felhalmozódik az emberi szervezetben. Egészségügyi és zöld szerveztek szerint a fejlett világban nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a triklozán, mint amennyi előnyt a fertőtlenítő hatása jelent.


forrás: https://vegyi.blog.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!