Amikor az immunrendszer a saját szervezetünk ellen támad

2013. 05. 13.
Szerző: Szimpatika
Immunrendszerünk szerepe megvédeni bennünket a veszélyes kórokozóktól. Egyes esetekben azonban az immunrendszer saját szervezetünk ellen támad, ami trombózist, sorozatos vetélést vagy agyi érelzáródást is eredményezhet. „Ilyen esetben fontos a folyamatos véralvadásgátló terápia, amely mellett egészséges gyermek is szülhető” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Az immunrendszer hibás működésének egyik formája az, amikor az alvadási rendszer ellen támad olyan módon, hogy több ponton is aktiválja a véralvadást. Ez történik például, ha az antitest a foszfolipidek ellen képződik.

Trombózisok (vérrögök) alakulnak ki a kisebb és a nagyobb vénákban, ezek okozzák az autoimmun betegség ezen különleges formájának tüneteit: alsó végtagi mélyvénás trombózist, tüdőembóliát vagy agyi trombózist. A fokozott trombóziskészség miatti megnövekedett vérlemezke-felhasználás trombocitopéniához, csökkent vérlemezkeszámhoz, ezzel pedig fokozott vérzékenységhez vezethet. Ilyen vegyes képe van az ún. HELLP-szindrómának. A legkülönbözőbb okokból – de leggyakrabban szülészeti okokból – bekövetkező, ún. diffúz intravaszkuláris alvadásban (DIC) így előfordulhat, hogy egyszerre van jelen fokozott vérzés és trombózis miatti érelzáródás.

Az egyik autoimmun véralvadási zavarnál a szervezet az alvadáshoz szükséges foszfolipidek ellen termel antitesteket: ez az antifoszfolipid szindróma, ami igen gyakran vezet sorozatos spontán vetélésekhez. Gyakran előfordul, hogy ez az egyetlen tünete a betegségnek. Éppen ezért fontos, hogy vetélés esetén mindig merüljön fel az antifoszfolipid szindróma, mint a háttérben meghúzódó ok gyanúja, és történjen meg a részletes kivizsgálás.

„A kivizsgálás elsősorban laboratóriumi, véralvadási és immunológiai vizsgálatokból áll. Fontos azonban az időzítés” – hangsúlyozza Blaskó György professzor, aki elmondja, hogy az egyes vizsgálatokat befolyásolják a gyógyszerek is, ezért időszakos terápiamódosítás is szükségessé válhat. A kivizsgálást mindenképpen az immunológiában és a véralvadásban is jártas specialistának kell irányítania.

„Kivizsgálást követően az antifoszfolipid szindróma kezelése a tartós, gyógyszeres véralvadásgátló terápia. Leggyakrabban előforduló enyhe formáit (főleg férfiakban) nem kezeljük, de súlyosabb eseteit alvadásgátló kezelésben kell részesíteni. Terhesség alatt pedig a kezelés mindig alacsony molekulatömegű heparinnal és aszpirinnel történik. A pontosan beállított kezelés mellett teljes élet élhető, a megfogant magzat kihordható, és egészséges újszülött örvendeztetheti meg a családot.”


Forrás: Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!