Mit tegyek, ha állandóan fáradt vagyok?

Szerző: Szimpatika
Forrás: www.balaicza.hu
Közismert jelenség tavasszal, hogy állandóan fáradtak vagyunk. Ám sokan vannak, akik nemcsak tavasszal kimerültek, hanem szinte állandósult náluk az ólmos fáradtság. Pall professzor, aki maga is szenvedő alanyává vált a krónikus kimerültségnek (CFS – Chronic Fatigue Syndrome), kutatásai nyomán arra az eredményre jutott, hogy ennek oka a sejtek energiatermelő egységeiben, a mitochondriumokban lezajló károsodás, amit többnyire az ún. nitrozatív stressz okoz.

Bizonyára az olvasók között is sokan magukra ismernek a következő állításban: „állandó üzemmódban vagyok, de semmi energiám”. Ezt a jelenséget kutatta a nitrozatív stressz felfedezője, az amerikai Pall professzor, aki erről ír A megmagyarázhatatlan betegségek oka című könyvében. Amikor ő maga is megbetegedett CFS-ben (krónikus kimerültségben), akkor elkezdte kutatni az egész probléma hátterét. Felfedezései úttörő jellegűek, hiszen sok – a klinikai orvoslás által – gyógyíthatatlannak tartott baj okát fedte fel.


Mi a nitrozatív stressz?

Az elváltozás középpontjában az NO molekula, a nitrogénoxidul áll. Ez a szervezetben nagyon sok helyen fontos szerepet tölt be, pl. értágítóként javítja a keringést, továbbá részt vesz az idegi működésben és az immunvédekezésben, de fontos a sejtek energiatermelő központjában, a mitochondriumokban is. Ám ha túl sok keletkezik belőle, akkor kétélű kardként pont ellenkezőleg hat. Az NO és a belőle keletkező vegyületek képesek az egész sejtanyagcserét blokkolni. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek és olyan tünetek megjelenésével járhat, amelyek látszólag semmilyen kapcsolatban nincsenek egymással: gyomor- és bélpanaszok, krónikus hátfájás, a koleszterinszint emelkedése vagy a depresszió.


A mitochondriális anyagcsere

A mitochondriumok sejtjeink „erőművei”. Fejlődéstanilag olyan kis baktériumokról van szó, amelyek az idők folyamán sejtjeink nélkülözhetetlen lakóivá váltak. Itt termelődik az ATP nevű molekula, mely erőforrásként az életünk fő eleme. Naponta 70-80 kg-nyi termelődik belőle, és ennek nagy részét el is használjuk.

A mitochondriális anyagcsere károsodását mitochondriopathiának hívják. Természetszerűleg ez automatikusan az energiatermelés radikális romlását vonja magával. Ennek sérülésében a nitrozatív stressz is komoly szerepet játszhat. Ha az elváltozások egyszer elkezdődtek, akkor önállósulva zajlanak tovább, a hibás mitochondriumok elárasztják az egész szervezetet, és az energiahiány nap mint nap egyre súlyosbodik. Ez az oka a látszólag megmagyarázhatatlan, alaptalan, egyre erősödő és összefüggéstelen tünethalmaznak. A magukat tehetetlennek érző orvosok számára ekkor úgy tűnik, egyetlen magyarázat marad csak: „lelki probléma”.

A nitrozatív stressz okai

– Vírusfertőzések, bakteriális gyulladások (Borrelia), parazitózis

– Zavarómezők (pl. gócos fog, mandula v. más, krónikusan gyulladt szerv)

– Toxikus terheltség kemikáliákkal és környezeti szennyeződésekkel

– Gyógyszerek (antibiotikumok, koleszterin-, vérnyomás- és vércukorcsökkentők, potenciafokozók, szteroidok, citosztatikumok stb.)

– Szénhidrátdús étrend

– Nitrátban gazdag ételek (műtrágyázott zöldségek, ill. nitrátos vizek)

– Oxidatív stressz (sok szabadgyök)

– Traumák, balesetek

– Instabil nyaki gerinccsigolyák

– Elektroszmog (mobiltelefon, W-LAN, zsinór nélküli telefon, bluetooth)

– Komoly lelki trauma, sokk

– Erős és tartós lelki és fizikai megterhelés


Komplex kezelés

Legfontosabb az NO és a belőle keletkező vegyületek szintjének radikális csökkentése. Legjobb NO-fogó a B12-vitamin. Ám tudni kell, hogy ez a gyomorból elég rosszul szívódik fel, főleg, ha eleve rossz az emésztés és a felszívódás. Ezért legjobb injekcióban kapni.

Ehhez érdemes kivizsgálás után a leleteknek megfelelően ásványokat, nyomelemeket, esetleg aminosavakat is adni. Ilyen esetekben mindig megadózisokat kell szedni, különben nem hatnak az adott kisebb dózisú szerek. Amit lehet, érdemes infúzióban vagy injekciós formában adagolni.

Következő fő tennivaló a kiváltó ok megszüntetése. Ez nem mindig egyszerű, mert sok beteg már annyira legyengült, hogy az intenzívebb salaktalanítás, nehézfém-kiválasztás csak nehezen, sok mellékhatással, a tünetek rosszabbodása mellett lehetséges.

A teljes sikerhez elengedhetetlen az étkezés átállítása, a megfelelő szénhidrátok és a vitaminokban, vitális anyagokban, enzimekben dús ételek, italok bevitele. Legyengült immunrendszer esetén ennek erősítése, valamint a máj tehermentesítése (fehérjebevitel csökkentése, gyógyszerek, vegyszerek, alkohol elhagyása) és az emésztés rendezése is feltétlen szükségesek. Akinek komoly lelki gondjai vannak, annak ezekkel is foglalkoznia kell, ha testileg újra fittebb szeretne lenni.


Forrás: dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos, www.balaicza.hu
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!