A túlzott teafogyasztás csontkárosodást okozhat

2013. 03. 31.
Szerző: Szimpatika
A New England Journal of Medicine című orvostudományi szaklapban közölt tanulmányban egy 47 éves nő esetét ismertették, akinek teafüggősége következtében kihullottak a fogai, és csontproblémák alakultak ki nála.

Az esettanulmányban szereplő középkorú nő húsz éven át egy rendkívül magas koncentrációjú teakeverék extrém formáját fogyasztotta minden nap.  Ennek következtében nehezen diagnosztizálható, súlyos csontkárosodás alakult ki nála. 

Attól tartva, hogy rákos lett, a nő elmondta orvosának, hogy már öt éve krónikus csontfájdalmai vannak háta alsó felében, végtagjaiban és csípőjében, ráadásul az összes fogát ki kellett húzni, mivel azok elkezdtek széttöredezni. A röntgenfelvételek azt mutatták, hogy a páciens csontjai szokatlanul tömörek és nagy sűrűségűek voltak, ám az orvosok nem találtak semmiféle betegségre utaló jelet; továbbá azt is megállapították, hogy a vérben a fluoridszint meglehetősen magas volt. Ezt követően a nőt dr. Sudhaker Raóhoz, a detroiti Henry Ford Egészségügyi Központ csontszakértőjéhez küldték szövettani vizsgálatra.

Dr. Rao a vizsgálat során kiderítette, hogy a páciens elképesztően nagy mennyiségben fogyasztott egy speciális, nagyon erős teakeveréket, melyet 100-150 teafilter hozzáadásával állított elő: ettől napi 20 milligramm fluorid került a szervezetébe. A húsz éven át tartó rendszeres teafogyasztás során a vérében a fluorid-koncentráció 0,43 mg/liter lett, miközben ez normális esetben 0,10 mg/liter körül alakul, állapította meg Dr. Rao.

A fluorid kis mennyiségben segít a fogszuvasodás megelőzésében, de túl nagy mennyiségben ellentétes hatást vált ki, és úgynevezett csontfluorózist okozhat, ami India bizonyos részein gyakori betegségnek számít, mert az ivóvíznek extrém mértékben magas a fluorid-koncentrációja. 

Amikor a páciens abbahagyta a fluoridtartalmú teakeverék fogyasztását, és a fluorid magától elkezdett kitisztulni a szervezetből, a krónikus csontfájdalom enyhülni kezdett. Ezen kívül Dr. Rao mellékpajzsmirigy-hormonnal gyorsította fel a tisztulás folyamatát, így a nő állapota gyorsan javulni kezdett, mivel a mellékpajzsmirigy-hormon képes szabályozni a vér és a csontok kalcium-, foszfor-, valamint D-vitamin-szintjét.


Forrás: https://www.betegszoba.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!