Betegségek betegsége – egy fontos könyv a rákról

2013. 03. 26.
Szerző: Szimpatika
„Mukherjeenek sikerült egy mesemondó ügyességével bonyolult orvosi problémákat lefordítania egy mindenki által érthető, egyszerű nyelvre” – írja a könyvről a The Wall Street Journal.

A Betegségek betegsége a rákbetegség nagyszerű, mélyen emberi alapműve. Végigvezet minket a betegség történetén az ókortól napjainkig, és ismerteti a kezelés és a megfékezés radikálisan új lehetőségeit.

A Betegségek betegsége az emberi találékonyság, kitartás, állhatatosság, egyszersmind az önhittség, vakbuzgóság és a természetünkből fakadó hibák könyve. Mukherjee számtalan felfedezésről, buktatóról, sikerről és tragédiáról számol be, amelyeket elődeink megéltek egy olyan betegség tanulmányozása során, amely ellen még csupán három évtizeddel ezelőtt is teljesen kilátástalannak látszott a küzdelem. Hősei emberek és orvosok, akik hegyeket mozgattak meg betegeik gyógyulásáért és az emberi tudás határainak kiterjesztéséért.

A gyakorló és kutatóorvos Siddhartha Mukherjee a sejtbiológus precizitásával, a történész tisztánlátásával és a szépíró szenvedélyével veszi górcső alá a betegséget. A Betegségek betegsége fordulatokban gazdag, akár egy jó krimi, és reménysugárt mutathat mindazoknak, akik be akarnak pillantani a rák titkaiba.

Siddhartha Mukherjee a Columbia Egyetem adjunktusa, onkológus kutatóorvos, aki gyakorló doktorként is tevékenykedik az intézmény New York-i Presbyterian kórházában. A Cecil Rhodes alapítvány ösztöndíjasaként a Stanford egyetemen, majd Oxfordban tanult (ugyanitt megszerezte a PhD fokozatot is, melyhez kutatásait rákkeltő vírusokkal végezte), és a Harvard orvosi karán is folytatott tanulmányokat. Onkológiai ismereteit a Harvard Dana-Farber központjában és a massachusettsi közkórházban szerezte. Jelenlegi munkahelyén új biológiai eljárások segítségével a rákbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerek kifejlesztésében vesz részt.

A Betegségek betegsége elnyerte a Pulitzer-díjat, a Books for a Better Life (Könyvek egy Jobb Életért) elnevezésű díjat és meglepetésként a Guardian című lap első könyveseknek járó díját is, amelyet irodalmi művek szerzőinek szoktak odaítélni.

„Rendkívüli könyv... Az orvosszerzők többnyire azért írják le, miként foglalkoznak a betegeikkel, hogy saját emberségüket hangsúlyozzák. Mukherjee az ellenkezőjét teszi. Könyve nem arról szól, hogy a jó doktor mennyire szenved a nehéz döntések meghozatalakor, hanem rólunk, magunkról.”

„A célzott kezelés is olyan, mint a fogócska. Néha hiába lövöldöznek folyamatosan nyilakat a rák Akhilleusz-sarkába, ha a betegség egyszerűen elfordítja a lábát, és ezzel megváltoztatja korábbi sebezhetőségét. Ekkor következik az új vagy egy másik fajta sérülékenység, és szerencsés esetben állóháború alakul ki. Ha a sejtek védettek lesznek a hatóanyaggal szemben, akkor új gyógyszer kell, és ha erre is rezisztensek lesznek, akkor egy következő hatóanyag-generációra van szükség. Ha nem figyelünk oda – elég egyetlen pillanatnyi kihagyás –, máris eltolódik a frontvonal. Lewis Carroll Alice Tükörországban című regényében a Fekete Királynő azt mondja Alice-nak, hogy a világ olyan gyorsan megy előre a kislány lába alatt, hogy folyamatosan futnia kell, hogy egy helyben maradhasson. Ugyanebben a bajban vagyunk a rákkal is: a puszta egy helyben maradáshoz is állandóan előre kell rohannunk.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!