Nincs többé fájdalmas tükrözés?

2012. 02. 22.
Szerző: Szimpatika
A Nemzetközi Rákkutató Intézet adatai szerint a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákfajta a férfiak között, és második leggyakoribb a nők körében. A megbetegedések csaknem 60 százaléka a fejlett országokban fordul elő. Világviszonylatban a vastagbélrák a negyedik legtöbb halálesetet okozza a rákos megbetegedések közül, becslések szerint évente több mint 600 ezer ember életét követeli, azaz az összes rákos halálesetek 8 százalékáért tehető felelőssé. Az Egyesült Államokban a vastagbélrák a második leggyakoribb a rákhoz köthető halálesetek között. Egy bélben utazó kapszula segítheti a vastagbélrák diagnosztizálását.

Az ember sokkal kellemesebb időtöltést is el tud képzelni a mindennapokban, mint a kolonoszkópiára való felkészülés.  A GE e kellemetlen élmény kiküszöbölését tartotta szem előtt, amikor Healthymagination Fund elnevezésű befektetési alapján keresztül elkezdett pénzt invesztálni az izraeli Check-Cap vállalatba és a rengeteg ember életét megkönnyítő találmányába.

A Check-Cap egy olyan lenyelhető kapszulát fejlesztett ki, amely felvételeket készít a béltraktuson történő végighaladása során. A nagyfelbontású háromdimenziós felvételek biztonságos készítése érdekében a szerkezet alacsony energiájú röntgensugarakat alkalmaz és célja a vastagbélrák diagnosztizálásában segíteni az orvosokat. Az eljárás során nincs szükség beöntésre, így akár teljesen kiküszöbölhetőek a vizsgálat okozta kellemetlenségek. A kapszula működése közben folyamatosan továbbítja az adatokat egy csuklóra erősített vevőkészülékre. A beteg a „vizsgálat” közben akár golfozni vagy sétálni is elmehet, miközben az aprócska szerkezet teszi a dolgát, majd az utazás végén „természetes” úton távozik szervezetéből.

 

A GE 250 millió dolláros Healthymagination Found elnevezésű befektetési alapja egészségügyi technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozó ígéretes vállalatok támogatását tűzte ki céljául; fókuszterületei a diagnosztika, az egészségügyi információkezelési technológiák és az élettudományok. A GE Healthcare és a Check-Cap miniatűr kadmium-cink-tellurid (CZT) diagnosztikai képalkotó szenzorokat is gyárt majd, amelyeket a  Check-Cap kapszulákba helyeznek. A szenzorok segítségével az orvosok teljes 360 fokos nézetben követhetik végig a kapszula útját a vastagbélben.  A GE Healthcare sokéves tapasztalattal rendelkezik a CZT-alapú detektorok fejlesztése terén.  A cég hasonló technológiákat alkalmaz már a nukleáris gyógyászati és a csontsűrűségmérő rendszereiben is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!