Meredeken nő az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma

Szerző: Szimpatika
"Hogy mi lehet az oka ennek a tetemes gyarapodásnak? Sajnos nem tudjuk" - közölte Terri Lipman, a Pennsylvaniai Ápolóképző Egyetem professzora, a tanulmány vezetője. Két évtized alatt hetven százalékkal nőtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, öt éven aluli gyermekek száma Philadelphiában, de a témáról készült amerikai tanulmány szerint hasonló meredek emelkedést tapasztaltak szerte az Egyesült Államokban és Európában is.


Az 1-es típusú, fiatalkorinak vagy inzulinfüggőnek is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit.

Mivel a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, a sejtek számára létfontosságú cukor sem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben. Az immunrendszer T-sejtjeire azért van szüksége a szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen: az 1-es típusú cukorbetegséggel élők testében azonban az immunsejtek "önfejűvé" válnak, és kibújnak a szabályozás alól.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett felmérés eredménye szerint 1985-ben minden százezer öt éven aluli gyermekre 13,4 diabéteszes eset jutott az amerikai nagyvárosban, a mutató 2044-re azonban 17,2-re növekedett. Az öt és tizennégy év közötti gyerekeknél az emelkedés aránya 29 százalékos volt.

A tanulmány szerint hasonló irányzatot figyeltek meg az Egyesült Államok többi részében és Európában is. "Rejtély számunkra ennek a korcsoportnak a helyzete" - jegyezte meg Carol Levy, a New York-i Mount Sinai Kórház diabéteszkutatója, aki maga nem vett részt a felmérésben.

Annak ellenére, hogy a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is forgalomban van. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, annak hatására ugyanis az immunrendszer "visszafelé sülhet el".

Az orvosok arra intenek, hogy roppant fontos odafigyelni az esetleges tünetekre: az 1-es típusú cukorbetegség folyamatos éhségérzettel, állandó vizelési kényszerrel, illetve ágyba vizeléssel, szomjúságérzettel járhat kiskorban.

Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, veszélybe kerülhet a betegek szíve és veséje, nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, idegkárosodás alakulhat ki

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!