A belső harmónia titka az érett személyiség

2013. 02. 06.
Szerző: Szimpatika
Merőben új, régi hiányt pótló pszichológiai könyv jelent meg dr. Berentés Éva tollából. A szerző, aki évtizedek óta tanít az ELTE-n, mellette pszichoterapeuta és vezetői tanácsadó is, egy olyan érett személyiségmodellt alkotott meg, amelyhez hasonlóra 1937 óta nem volt példa. A modell azokat az emberi tulajdonságokat foglalja tudományosan megalapozott rendszerbe, amelyek a sikerhez és boldogsághoz nélkülözhetetlenek, ugyanakkor a társadalom számára is hasznosak.

Az egyetemi tanár és pszichoterapeuta több évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött állítja, hogy egy mintaként szolgáló optimális személyiségmodell hiányában sem az egyén, sem egy demokratikus társadalom nem tud hatékonyan működni. Ugyanakkor Berentés Éva következetesen hangsúlyozza, hogy nem a minden szempontból érett személyiség elérése a cél, hanem az ahhoz vezető út, az önismereti igény, a személyes fejlődés melletti elköteleződés.

A mű abban különbözik a könyváruházak polcain található számos hasonló témájú könyvtől, hogy bár egyetemi tankönyv is egyben, minden érdeklődő számára érthető, olvasmányos módon mutatja be és értelmezi az érett személyiséghez kapcsolódó legújabb pszichológiai tényeket. A kötetben leírt érett személyiségmodell az olvasóban spontán módon kelti fel az önismereti igényt, és máris gazdagítja az önismeretet azzal, hogy minősítés nélkül kijelöli a szükséges személyiségfejlesztési irányokat, és ezzel egy tudományosan megalapozott viszonyítási pontot képez az éretté válás folyamatában.

Szellemisége révén pedig hozzájárul a demokratikus gondolkodásmód széleskörű elterjesztéséhez: „Napjainkban, amikor egyrészt a társadalmi gondoskodás mértéke minimálisra csökkent, másrészt a munkavállaló személyisége egyre fontosabbá válik és így a hiányzó önismeret fokozott kockázatot jelent, ez különösen fontos!” – mondja Berentés Éva. A könyv minden olyan fejlődni, önmagáért felelősséget vállalni akaró ember számára ajánlott, aki a saját életét szeretné szebbé, boldogabbá, és harmonikusabbá tenni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!